Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την προστασία της «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη».

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης (24/7) προέβη σε ανάρτηση, όπου φιλοξενείται πορτρέτο του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από το θάνατό του ιδρυτή του Κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης.

Διαβάστε ακόμα: Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας: Πρώτο ξανά στη Θράκη και με υποψήφια από δήθεν ''μακεδονική μειονότητα''

Η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η ''Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης'' τα νόμιμα δικαιώματά της».



Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Σαντίκ Αχμέτ:

«Τιμώ τη μνήμη του αείμνηστου γιατρού Sadık Ahmet, του θρυλικού ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, στην 29η επέτειο του θανάτου του. Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Sadık Ahmet έχει μεγάλο μερίδιο στα κέρδη που έχει σήμερα η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Ο γιατρός Sadık Ahmet ήταν ένας αληθινός άνθρωπος που δεν δίστασε να υπερασπιστεί τις αξίες στις οποίες πίστευε και να πληρώσει το τίμημα για αυτόν τον σκοπό. Τιμούμε τη μνήμη του για άλλη μια φορά και ευχόμαστε υπομονή στην οικογένεια και τους συντρόφους του. Θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι, ως Τουρκία, στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη με όλα μας τα μέσα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στην ανάρτησή του.


Η πρόκληση Ερντογάν για τη Δυτική Θράκη - «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον της ΚΟ του κόμματός του, AKP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε εμπρηστική αναφορά για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, λέγοντας πως τα προβλήματα των «συμπατριωτών» μας στην περιοχή είναι στην κορυφή της ατζέντας «στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές», προσθέτοντας πως «θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση παρακολουθούνται συνεχώς. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές απαντώντας στην Τουρκία ενώ σπεύδουν να δηλώσουν σε αυστηρούς τόνους ότι «ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».