Tην οργή των κατοίκων προκάλεσαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.

Πάνω από 60.000 αστυνομικοί, στρατιωτικοί και μυστικές υπηρεσίες, βρίσκονται στους δρόμους, ωστόσο η καθημερινότητα για όσους ζουν στη πόλη και ιδιαίτερα, κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει γίνει εφιάλτης.

Οπως αναφέρει το Politico, 44.000 μεταλλικές μπάρες, έχουν στηθεί σε δρόμους, εμποδίζοντας την πρόσβαση από το Λούβρο μέχρι το Ιλ Σεν Λουί, ενώ οι γαλλικές αστυνομικές αρχές, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα.

Ομως, με τους σταθμούς του μετρό να είναι κλειστοί και τις λωρίδες κυκλοφορίας στους δρόμους να προορίζονται για ολυμπιακή χρήση, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται απίστευτα και η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα θα είναι το… αποκορύφωμα γι’ αυτούς.

Πριν από την τελετή έναρξης, οι περισσότερες γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές του Σηκουάνα θα είναι κλειστές.

Έξαλλοι πολίτες και καταστηματάρχες στο Παρίσι

Περιορισμένη είναι η πρόσβαση και στο κέντρο της πόλης , αφού μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι θα μπορούν με την επίδειξη μιας ειδικής κάρτας να βρεθούν στην περιοχή που έχει αποκλειστεί και περιλαμβάνει το Λούβρο, την Παναγία των Παρισίων και τον Πύργο του Άιφελ. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, έγιναν πάνω από 200.000 αιτήματα για την παροχή της ειδικής κάρτας.

Την ίδια ώρα, έξαλλοι είναι και οι καταστηματάρχες που υποστηρίζουν ότι χάνουν χρήματα. «Το Παρίσι είναι άδειο», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ενός βιβλιοπωλείου κοντά στο Παλέ Ρουαγιάλ. «Η κατάσταση είναι αφόρητη, νιώθουμε σαν φυλακισμένοι. Η οργάνωση είναι κακή», σημειώνει ταξιτζής ο οποίος λέει ότι χάνει το 50% του καθημερινού του εισοδήματος γιατί οι επαγγελματίες οδηγοί δεν έχουν την ειδική κάρτα για να μπορούν να διασχίσουν το ιστορικό κέντρο.