Σε νέα δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από το SSRS, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την υποστήριξη του 49% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο έναντι 46% της Κάμαλα Χάρις.

Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι είναι ενθουσιασμένοι με την Κάμαλα Χάρις και πρόθυμοι να συσπειρωθούν γύρω από τη νέα υποψήφια.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη διαδικτυακά στις 22 και 23 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε έρευνες του CNN τον περασμένο Απρίλιο ή τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ προηγείτο κατά έξι μονάδες έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Την Κάμαλα Χάρις στηρίζει το 95% εκείνων που νωρίτερα δήλωναν ότι στήριζαν τον Μπάιντεν, ενώ ο Τραμπ διατηρεί τη στήριξη του 92% των προηγούμενων υποστηρικτών του. Όσοι δήλωναν προηγουμένως ότι δε θα υποστήριζαν ούτε τον Μπάιντεν ούτε τον Τραμπ, τώρα μοιράστηκαν με το 30% να στηρίζει την Χάρις και το 27% τον Τραμπ, και τους υπόλοιπους να λένε ότι θα ψήφιζαν κάποιον άλλον ή θα δε θα ψήφιζαν στις φετινές εκλογές.

Οι μισοί από αυτούς που υποστηρίζουν τη Χάρις στη νέα δημοσκόπηση (50%) υποστηρίζουν ότι η ψήφος τους είναι περισσότερο υπέρ της Χάρις παρά εναντίον του Τραμπ. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τη δυναμική της κούρσας Μπάιντεν-Τραμπ. Μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάιντεν στη δημοσκόπηση του CNN τον Ιούνιο, μόλις το 37% είπε ότι η ψήφος τους ήταν κυρίως για να εκφράσουν την υποστήριξη στον πρόεδρο.

Περίπου τα τρία τέταρτα των υποστηρικτών του Τραμπ (74%) λένε ότι η ψήφος τους είναι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους και όχι την αντίθεσή τους στην Κάμαλα Χάρις.

harris-dikoskopisi-cnn__2_


Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των ισχυρότερων ομάδων του παραμένει σταθερή ακόμη και όταν άλλαξε ο αντίπαλός του: το 67% των λευκών ψηφοφόρων χωρίς πτυχία τον υποστηρίζει έναντι της Χάρις. Ακόμη, συνεχίζει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ανδρών (53% έναντι της Χάρις, ήταν 54% κατά του Μπάιντεν).

Όσον αφορά την στήριξη ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες που ανήκουν, μεταξύ των υποστηρικτών της Χάρις κάτω των 45 ετών, το 43% λέει ότι η ψήφος τους είναι περισσότερο υπέρ της παρά εναντίον του Τραμπ. Μεταξύ των έγχρωμων ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τη Χάρις, το 57% λέει ότι η ψήφος τους είναι περισσότερο υπέρ της παρά κατά του Τραμπ. Και το 54% των γυναικών που υποστηρίζουν τη Χάρις λένε ότι η ψήφος τους είναι με σκοπό να την στηρίξουν.

Μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών, το 49% δήλωσε τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο ότι θα υποστήριζε τον Τραμπ και το 42% τον Μπάιντεν, αλλά τώρα, το 47% υποστηρίζει την Χάρις έναντι του 43% που στηρίζει τον Τραμπ.

harris-dikoskopisi-cnn__3_


Οι ίδιοι μαύροι ψηφοφόροι που το 70% στήριζε τον Μπάιντεν και το 23% τον Τραμπ σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, τώρα σπάνε σε 78% για την Χάρις και 15% για τον Τραμπ. Μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν υστερούσε από τον Τραμπ σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις με ποσοστό 50% έναντι 41%. Αυτοί οι ίδιοι ψηφοφόροι τώρα χωρίζονται περίπου ισομερώς, 47% στηρίζουν την Χάρις και 45% τον Τραμπ.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που χωρίζονται σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις σε 47% υπέρ του Τραμπ και 37% υπέρ του Μπάιντεν τώρα το 46% στηρίζει Τραμπ και το 43% την Χάρις.