Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δεξιώθηκε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς επίσης και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Πόλη του Φωτός και θα παραστούν στους Αγώνες.

Συγκεκριμένα, επέλεξε το Μουσείο του Λούβρου και τη γυάλινη πυραμίδα του για χώρο του δείπνου, με αρκετές ηχηρές απουσίες.

Βίντεο από την υποδοχή των ηγετών:

INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTE DINNER | MACRON and IOC President Bach attend dinner | OLYMPIC GAMES

Από την εκδήλωση απουσίαζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ωστόσο εκπροσωπείται από τη σύζυγό του, Τζιλ.

Πρόσκληση δεν έλαβε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ δεν παρέστη, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκε, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που προτίμησε να στείλει τον αντιπρόεδρό του Χαν Ζενγκ.

Μία ακόμα ηχηρή απουσία ήταν αυτή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και το Ισραήλ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Χέρτσογκ, αλλά και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανάμεσα στους ηγέτες που έδωσαν το «παρών» ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα.

mitsotakis-mareva-556


Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν στο δείπνο ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό και η σύζυγός του Σαρλίν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η σύζυγός του, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' και Λετίσια, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, αλλά και η πρώτη κυρία της Βραζιλίας και σύζυγος του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, Ροσάντζελα ντα Σίλβα.

louvre-2
Η βασίλισσα της Ισπανίας, Λετίθια, και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε, προσέρχονται στο δείπνο


louvre-1
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, η πριγκίπισσα του Μονακό, Σαρλίν, ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος και η σύζυγός του κ. Μπαχ, Κλαούντια


macron-louvre__5_
Εμμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν με τον Τόμας Μπαχ και τη σύζυγό του


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Journal de Dimanche, ο Μακρόν είχε διαγράψει από τη λίστα των καλεσμένων το όνομα του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ, που τον είχε διορίσει ο ίδιος μερικούς μήνες νωρίτερα.


Το μενού-έκπληξη και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Το μενού, το οποίο όπως αναφέρουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είχε κρατηθεί έκπληξη, ετοίμασε ο μεγάλος σεφ Αλεν Ντικάς, που έχει και σημαντική εμπειρία σε γεύματα του Γάλλου προέδρου με μεγάλους ηγέτες. 

macron-louvre

macron-louvre__1_

Τα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά των Αρχών ήταν δρακτόντεια, αφού κινητοποιήθηκαν περίπου 300 αξιωματικοί από την υπηρεσία προστασίας υψηλών προσώπων μόνο για τους περίπου 60 αρχηγούς κρατών, από τους 100 που προβλέπονταν αρχικά. Όπως είναι αναμενόμενο, όλο το προσωπικό -σερβιτόροι, μάγειρες, αλλά και αστυνομικοί και πράκτορες- σαρώθηκαν προσεκτικά και ελέγχθηκε το ποινικό τους μητρώο. 

Τα μέτρα αυτά είναι επιπλέον από τα ήδη πολύ αυστηρά μέτρα για την εκδήλωση, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Réception de la presse internationale à l'occasion des Jeux de Paris 2024.


Όπως τονίζουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Μακρόν ήθελε να μετατρέψει αυτή την παράδοση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μια «διπλωματική στιγμή».