Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας επλήγη από «κακόβουλες ενέργειες».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, στις «κακόβουλες ενέργειες» συμπεριλαμβανόνται και οι εμπρηστικές επιθέσεις που διατάραξαν το σύστημα μεταφορών, ανακοίνωσε η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Επιτέθηκαν και παρέλυσαν τα γρήγορα τρένα της Γαλλίας, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

«Πρόκειται για μια μαζική επίθεση σε μεγάλη κλίμακα με στόχο την παράλυση του δικτύου TGV», είπε η SNCF στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι πολλά δρομολόγια θα πρέπει να ακυρωθούν και η κατάσταση θα διαρκέσει «τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο όσο γίνονται οι επισκευές».

«Η SNCF έπεσε θύμα πολλών ταυτόχρονων κακόβουλων ενεργειών κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο εθνικός φορέας τρένων, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις επηρέασαν τις γραμμές του στην ανατολική και βορειοανατολική Γαλλία, κοντά στις ακτές της χώρας στον Ατλαντικό.

«Οι εμπρηστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν για να βλάψουν τις εγκαταστάσεις μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυκλοφορία στις πληγείσες γραμμές «διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό».

Τρένα εκτρέπονται σε άλλες γραμμές, «αλλά θα πρέπει να ακυρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό δρομολογίων», ανέφερε η δήλωση. Η νοτιοανατολική γραμμή δεν επηρεάστηκε καθώς «απετράπη μια κακόβουλη πράξη».

Η SNCF προέτρεψε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι επιθέσεις στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία εκδηλώθηκαν καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται για τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης.

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Επηρεάζονται τα δρομολόγια των τρένων προς Βρετάνη και νοτιοδυτική Γαλλία

Η εμπρηστική επίθεση στον σταθμό Montparnasse εκδηλώθηκε γύρω στις 05:00 κοντά στο Courtalain (Eure-et-Loir), σε γραμμές που χρησιμοποιούν τρένα υψηλής ταχύτητας προς τη δυτική ακτή της Γαλλίας (και ορισμένες κεντρικές πόλεις).

Επηρεάζονται τα τρένα προς πόλεις όπως το Μπορντό, η Νάντη,η Τουλούζη, η Ρεν και η Βρέστη, όπως και τα δρομολόγια προς το Λε Μαν και το Τουρ από το Παρίσι, αλλά όχι τοπικές γραμμές από το Montparnasse προς τα προάστια του Παρισιού.

Η SNCF προέτρεψε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι επιθέσεις στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία εκδηλώθηκαν καθώς το Παρίσι ετοιμάζεται για την φαντασμαγορική τελετή έναρξης.

Μιάμιση ώρα καθυστέρηση στα δρομολόγια του Eurostar

Η «μαζική επίθεση» επηρέασε και τα δρομολόγια της Eurostar που συνδέουν τη γαλλική πρωτεύουσα με το Λονδίνο, προκαλώντας καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

«Λόγω συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρεάζουν τη γραμμή υψηλής ταχύτητας μεταξύ Παρισιού και Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας από και προς το Παρίσι εκτρέπονται μέσω της κλασικής γραμμής σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου. Αυτό μεγαλώνει τον χρόνο ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα», ανέφερε η Eurostar σε ανακοίνωσή της.

Ταλαιπωρία για 800.000 ταξιδιώτες

Μιλώντας στο BFM TV ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού ανέφερε ότι οι δράστες «χάλασαν» τη γιορτή των Γάλλων που σχεδίαζαν να πάνε στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι από τη «δολιοφθορά» επηρεάζονται κάπου 800.000 ταξιδιώτες.

«Συντονισμένη δολιοφθορά»

Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Πατρίς Βεργκριέτ, έκανε λόγο για «συντονισμένες κακόβουλες ενέργειες» στη διάρκεια της νύχτας, που σίγουρα θα επηρεάσουν σοβαρά τα δρομολόγια μέχρι το Σαββατοκύριακο.

«Καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την αναχώρηση για διακοπές πολλών Γάλλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Και ευχαρίστησε το προσωπικό της SNCF που εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες του δικτύου «το συντομότερο δυνατόν».


Στο ίδιο μήκος κύματος, η παραιτηθείσα υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά Καστερά, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις κακόβουλες ενέργειες κατά του SNCF.

«Θα προκαλέσει αναταραχή σήμερα και πιθανώς και το Σαββατοκύριακο», δήλωσε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις αρχικές αναλύσεις, «ενός είδους συντονισμένης δολιοφθοράς».

«Θέλω πραγματικά να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο αυτό που συμβαίνει σήμερα το πρωί, είναι πραγματικά φρικτό (...) Το να παίζεις παιχνίδια εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων ισοδυναμεί με το να παίζεις παιχνίδια κατά της Γαλλίας, εναντίον της ομάδας σου, εναντίον της χώρας σου», είπε οργισμένη. «Θα αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις για τους ταξιδιώτες, τους αθλητές και θα διασφαλίσουμε την ομαλή μεταφορά όλων των αντιπροσωπειών στους χώρους των αγώνων», διαβεβαίωσε.