Λήξη συναγερμού στο γαλλοελβετικό αεροδρόμιο Βασιλείας-Μυλούζης στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας, το οποίο νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (26/7) είχε εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας, λίγες ώρες μετά το σαμποτάζ που «παρέλυσε» το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο ενόψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως ανέφερε ο αερολιμένας Basel-Mulhouse EuroAirport στον ιστότοπό του: «Για λόγους ασφαλείας, ο τερματικός σταθμός χρειάστηκε να εκκενωθεί και είναι προς το παρόν κλειστός», ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι υπήρξε ανώνυμο τηλεφώνημα για βόμβα.

«Πρόκειται για προειδοποίηση για βόμβα», διευκρίνισαν οι αρχές του διαμερίσματος Άνω Ρήνου, διευκρινίζοντας ότι «θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία», η οποία προβλέπει την αποστολή πυροτεχνουργών.


Πολλές πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ οι επιβάτες κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρίες, για να δουν, αν και πότε θα ταξιδέψουν.





«Παρέλυσε» το δίκτυο γρήγορων τρένων ύστερα από «κακόβουλες ενέργειες»

Νωρίτερα σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας επλήγη από «κακόβουλες ενέργειες», λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση» με στόχο την «παράλυση» του δικτύου της τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV).



«Πρόκειται για μια μαζική επίθεση σε μεγάλη κλίμακα με στόχο την παράλυση του δικτύου TGV», είπε η SNCF στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι πολλά δρομολόγια θα πρέπει να ακυρωθούν και η κατάσταση θα διαρκέσει «τουλάχιστον όλο το Σαββατοκύριακο όσο γίνονται οι επισκευές».



Ο εθνικός φορέας τρένων δήλωσε ότι: «Η SNCF έπεσε θύμα πολλών ταυτόχρονων κακόβουλων ενεργειών κατά τη διάρκεια της νύχτας» και πρόσθεσε ότι «Οι εμπρηστικές επιθέσεις εκδηλώθηκαν για να βλάψουν τις εγκαταστάσεις μας», αφού η κυκλοφορία στις πληγείσες γραμμές «διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό».



«Θα πρέπει να ακυρώσουμε έναν μεγάλο αριθμό δρομολογίων», ανέφερε η δήλωση, με την SNCF να προτρέπει τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. 



Μιλώντας στο BFM TV ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού ανέφερε ότι οι δράστες «χάλασαν» τη γιορτή των Γάλλων που σχεδίαζαν να πάνε στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, αλλά και πριν από ένα σαββατοκύριακο που προβλέπεται ότι θα μετακινηθεί μεγάλος αριθμός παραθεριστών, καθώς πολλοί επιστρέφουν από άδειες του Ιουλίου και πολλοί φεύγουν για τις άδειες του Αυγούστου.


«Σκανδαλώδης εγκληματική ενέργεια»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Πατρίς Βεργκριέτ, έκανε λόγο για «συντονισμένες κακόβουλες ενέργειες» στη διάρκεια της νύχτας, που σίγουρα θα επηρεάσουν σοβαρά τα δρομολόγια μέχρι το Σαββατοκύριακο, καταγγέλλοντας μια «σκανδαλώδη εγκληματική ενέργεια».

«Καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις εγκληματικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την αναχώρηση για διακοπές πολλών Γάλλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ''Χ'' και ευχαρίστησε το προσωπικό της SNCF που εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες του δικτύου «το συντομότερο δυνατόν».

Με τη σειρά της η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστερά δήλωσε στο δίκτυο BFMTV: «Είναι οι Αγώνες των αθλητών, που τους ονειρεύονται χρόνια και αγωνίζονται για το Άγιο Δισκοπότηρο, για να ανέβουν στο βάθρο, και αυτό πάνε να τους το σαμποτάρουνε».

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα αναφέρθηκε σε "δολιοφθορά", ενώ πηγή των σωμάτων ασφαλείας δήλωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολό τους οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.


Μαρτυρίες επιβατών

Στον σταθμό Μονπαρνάς στο Παρίσι, που εξυπηρετείται από τη δυτική και τη νοτιοδυτική γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας, οι ταξιδιώτες παρακολουθούν με ηρεμία τις οθόνες. Στις αναχωρήσεις τρένων εμφανίζεται καθυστέρηση έως και δύο ωρών, ενώ ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση εμφανίζεται στις αφίξεις.

«Ελπίζω να μπορέσω να φύγω. Αναχωρούν με το σταγονόμετρο», δήλωσε στο AFP ο Αρνό, ένας 33χρονος ταξιδιώτης. «Εγώ ελπίζω κυρίως να έχω μπορέσει να επιστρέψω την Κυριακή», συμπληρώνει ο Βικτόρ, ο οποίος όπως και ο Αρνό δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του, προσθέτοντας ότι τον περιμένουν σε οικογενειακή εκδήλωση.

parisi_trena2

Δύο τουρίστριες από την Ιαπωνία, μια μητέρα και η κόρη της που δεν μιλούν ούτε γαλλικά ούτε αγγλικά, δείχνουν χαμένες όσον αφορά τα εισιτήριά τους για τη Ρεν, στη βορειοδυτική Γαλλία. Εργαζόμενος της SNCF τις παροτρύνει να τα αλλάξουν.

Στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο Μπατίστ Λεντίκ, ένας 26χρονος αθλητικογράφος είπε ότι με μεγάλη λύπη «ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι μπορεί να τους αφήσει ξεκρέμαστους ανήμερα τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων», διηγείται στο AFP. Το τρένο του, που ανακοινώθηκε ότι θα έχει τρεις ώρες και είκοσι λεπτά καθυστέρηση, «είναι πολύ πιθανόν» να μην κάνει δρομολόγιο σήμερα. Ωστόσο αναζητεί εναλλακτική λύση για τη μετακίνησή του, καθώς όπως είπε: «δημιουργήθηκε έξοδος προς τον σταθμό των λεωφορείων».


Πότε θα επανέλθει η κυκλοφορία στα φυσιολογικά επίπεδα

Στον ανατολικό άξονα, η κυκλοφορία διεκόπη από τις 05:15 στη γραμμή τρένων υψηλής ταχύτητας, επίσης εξαιτίας "κακόβουλης ενέργειας" κοντά στο Πανί-σιρ-Μοζελ, στην ανατολική Γαλλία. «Η επάνοδος της κυκλοφορίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται για τις 27 Ιουλίου», σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων.

parisi_trena


Στον βόρειο άξονα, "η κακόβουλη ενέργεια" διαπράχθηκε την ίδια ώρα "στον τομέα του Αράς" στη βόρεια Γαλλία, έχοντας τις ίδιες συνέπειες, πρόσθεσε η SNSF. Η επάνοδος εκεί της κυκλοφορίας στα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται για τις 29 Ιουλίου.

Τα τρένα Eurostar που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες έχουν επίσης επηρεαστεί, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου της εταιρείας στο διαδίκτυο.

«Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους», διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε «όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό».