Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χθες Πέμπτη στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αν και το Κρεμλίνο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες των δύο ηγετών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρξαν συζητήσεις γύρω από το μείζον θέμα της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων της Συρίας με την Τουρκία.

Η Ρωσία ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της κυβέρνησης του Άσαντ, διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με την Τουρκία, γεγονός που θα μπορούσε να την αναβιβάσει σε ρόλο διαμεσολαβητή στην μεταξύ τους διένεξη.

Συρία - Τουρκία: Η Αρχή της κρίσης

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις το 2011 , όταν η πρώτη υποστήριξε τις συριακές αντάρτικες ομάδες που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Άσαντ, εξοργίζοντας τη Δαμασκό.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπασάρ αλ Άσαντ έδειξαν πρόσφατα, ότι θα ήθελαν την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους. Την περασμένη εβδομάδα, ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Άσαντ στη Μόσχα τον Αύγουστο, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευσαν το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν είπε ότι κάλεσε τον Άσαντ να επισκεφθεί την Τουρκία ή να συναντηθούν σε τρίτη χώρα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα μέσα Ιουλίου, ο Άσαντ δήλωσε ότι για να επανέλθουν οι σχέσεις στο φυσιολογικό, η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία και να σταματήσει να υποστηρίζει αντάρτικες ομάδες που η Δαμασκός περιγράφει ως «τρομοκράτες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αν και είναι απίθανο να υπάρξει μια «πλήρης συμφωνία» σε όλα τα ανοιχτά θέματα, οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τι επιδιώκουν Τουρκία και Συρία

Ο Ερντογάν πιθανότατα ελπίζει σε μια συμφωνία με τη Δαμασκό, που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή πολλών από τα 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που ζουν στην Τουρκία.

Από τη συριακή πλευρά, η επιστροφή στις σχέσεις με την Τουρκία θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς τον τερματισμό της δεκαετούς πολιτικής απομόνωσης του Άσαντ από την διεθνή κοινότητα, που τον κατηγορεί για την βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από την κυβέρνησή του το 2011.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει την Τουρκία να θέλει να τα βρει με την Συρία είναι ότι φοβάται πως η κατάσταση ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματα που διατηρούν στην περιοχή για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό, η Άγκυρα πιέζεται να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να συντονιστεί με τη Συρία, για να διαχειριστεί τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Οι δυο πλευρές ελπίζουν πιθανότατα και σε κάποια αμοιβαία «οικονομικά κέρδη» σε μια ενδεχόμενη προσέγγιση. Αν και το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών δεν σταμάτησε ποτέ εντελώς, αυτή τη στιγμή περνά από μεσάζοντες, η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα επιτρέψει στο επίσημο εμπόριο να ξαναρχίσει, αποφέροντας σημαντικά κρατικά κέρδη.

Οι προοπτικές για συμφωνία

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές η όποια προσέγγιση, είναι απίθανο να οδηγήσει στην πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας από τη βορειοδυτική Συρία, όπως έχει ζητήσει η Δαμασκός ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική αλλαγή των συνθηκών στο έδαφος στο εγγύς μέλλον.

Το γεγονός ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών «επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό» δυσκολεύει την πλήρη επίλυση των διαφορών τους.

Καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Άσαντ ίσως να θέλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ώστε να έχουν ένα πρώτο αποτύπωμα τον μελλοντικών προθέσεων της Ουάσιγκτον στην περιοχή, προτού ξεκινήσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για μια πρώτη συμφωνία.