Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» επέλεξε ένα από τα σύμβολα της γαλλικής επανάστασης και της ελευθερίας τον Φρυγικό σκούφο, για μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανώσει η Γαλλία.

Ο φρυγικός σκούφος ήταν ένα μαλακό, γενικά κόκκινο καπέλο που φορούσαν οι απελευθερωμένοι σκλάβοι στη Φρυγία, ένα αρχαίο ελληνικό βασίλειο που βρισκόταν στη σημερινή Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ο φρυγικός σκούφος φοριούνταν ως σύμβολο της ελευθερίας. Σημειώνεται ότι η Μαριάν που είναι η εθνική προσωποποίηση της Γαλλίας και η βάση του εμβλήματος του Παρισιού 2024, απεικονίζεται συχνά με φρυγικό σκούφο.

Όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τόνι Εστανγκέτ, η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 δεν ήταν ζώο ή φανταστικό πλάσμα, αλλά αντικείμενο.

«Επιλέξαμε ένα ιδανικό αντί για ένα ζώο. Επιλέξαμε τον φρυγικό σκούφο επειδή είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο για τη Γαλλική Δημοκρατία. Για τους Γάλλους, είναι ένα πολύ γνωστό αντικείμενο που είναι σύμβολο της ελευθερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων έχει μια ορατή αναπηρία στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα: να προωθήσουμε την ένταξη».

Σημειώνεται ότι σε κάθε Φρύγα δόθηκε προσωπικότητα. Η Ολυμπιακή Φρύγα είναι «έξυπνη» με «μεθοδικό μυαλό και ελκυστική γοητεία». Η Παραολυμπιακή Φρύγα είναι «γλεντζές, αυθόρμητη και λίγο θερμοκέφαλη». Η Παραολυμπιακή Φρύγα είναι η πρώτη Παραολυμπιακή μάσκοτ από τη Σόντρε, τη μασκότ των Χειμερινών Παραολυμπιακών του 1994, που έχει αναπηρία, καθώς φοράει ένα προσθετικό στο δεξί πόδι της.