Ο Τζέι Ντι Βανς, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής εξαιτίας δηλώσεων που είχε κάνει το 2021 και αφορούσαν τις άτεκνες μητέρες. Συγκεκριμένα ο Βανς, είχε αναφερθεί στην νυν αντιπρόεδρο και υποψήφια για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις λέγοντας ότι οι γυναίκες χωρίς παιδιά, ειδικά «άτεκνες κυριούλες με γάτες», είναι «κατακαημένες» και δεν έχουν «άμεσο ενδιαφέρον» για τη χώρα.

Όπως ήταν φυσικό τα σχόλιά του προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων καθώς πολύ κατηγορούν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για μια αναχρονιστική, σεξιστική νοοτροπία που δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή.

Η Κάμαλα Χάρις που έχει δύο θετά παιδιά, τον Κόουλ και την Έλα, από τον σύζυγό της Νταγκ Εμχοφ και την πρώτη σύζυγό του, έχει βρει ισχυρή υποστήριξη από τα social media. Ο όρος #KHive, που αναφέρεται στους ένθερμους υποστηρικτές της Χάρις, έχει γεμίσει με memes και υποστηρικτικές αναρτήσεις από διασημότητες, πολιτικούς και μέλη της οικογένειας της αντιπροεδρεύουσας.

Η Τζένιφερ Άνιστον, η οποία έχει μιλήσει ανοιχτά για την υπογονιμότητά της, εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τα σχόλια του Βανς, ενώ η Γούπι Γκόλντμπεργκ αναρωτήθηκε «Ωχ. Και τώρα τι διάολο;».

Η μητέρα των θετών παιδιών της Χάρις, Κέρστιν Εμχοφ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον της Αμερικανίδας αντιπροέδρου ως «αβάσιμες», ενώ η ίδια η Ελα αντέτεινε στο Instagram: «Αγαπώ τους τρεις γονείς μου. Πώς μπορείς να είσαι 'άτεκνος' όταν έχεις αυτά τα γλυκά παιδάκια όπως ο Κόουλ κι εγώ;».

Η αναφορά στην απουσία βιολογικών παιδιών από πολιτικούς ηγέτες αποτελεί σημείο συζήτησης, ειδικά καθώς η Χάρις, εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, καθώς και η πρώτη μαύρη και Ινδοαμερικανή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Μέγκαν Μακέιν, κόρη του εκλιπόντος γερουσιαστή Τζον Μακέιν, προειδοποίησε ότι τα σχόλια του Βανς ενδέχεται να κινητοποιήσουν τις γυναίκες από διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις.

Αντίθετα με το επιχείρημα του Βανς, οι υποστηρικτές της Χάρις επισημαίνουν ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν έχει γεννήσει, καθώς όλοι ήταν άνδρες. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος, είχε επίσης αναλάβει την ανατροφή των παιδιών της συζύγου του από προηγούμενο γάμο.

Στη συζήτηση συμμετέχουν επίσης και πολιτικοί όπως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπλέικ Μάστερς, ο οποίος δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να έχουν τουλάχιστον οικογενειακή ευθύνη, ενώ ο Βανς είχε προτείνει στο παρελθόν ότι οι γονείς θα έπρεπε να έχουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές.