Χάος επικρατεί στη Γαλλία λίγο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει παραλύσει, με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας να επιβεβαιώνει ότι ένας αριθμός εμπρηστικών μηχανισμών εντοπίστηκε από τις Aρχές που διερευνούν την υπόθεση.

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Πατρίς Βεργριέτ είπε ότι βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «εγκληματική ενέργεια».

Ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BFMTV μετέδωσε ότι, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ένας εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στη Μασσαλία τον Μάιο στη γραμμή LGV όταν η Ολυμπιακή δάδα βρισκόταν στην πόλη.

Από το σαμποτάζ έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 800.000 επιβάτες, με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών να απευθύνει έκκληση στους ταξιδιώτες να προσέρχονται στους σταθμούς μόνο αν έχουν επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση του δρομολογίου τους.

Δείτε φωτογραφίες:

parisi-trena__8_
parisi-trena__1_
parisi-trena__2_
parisi-trena__3_
parisi-trena__1_
parisi-trena__4_
parisi-trena__5_
parisi-trena__2_
parisi-trena__3_
parisi-trena__6_
parisi-trena__7_


Το να ενεργείς ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να ενεργείς εναντίον της Γαλλίας

Καταγγέλλοντας μια «σκανδαλώδη εγκληματική ενέργεια», ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις που θα υπονομεύσουν «την αναχώρηση για διακοπές πολλών Γάλλων».

«Είναι απολύτως φρικτό», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεα-Καστέρα στο BFM TV. «Είναι οι Αγώνες των αθλητών, που τους ονειρεύονται χρόνια και αγωνίζονται για το Άγιο Δισκοπότηρο, για να ανέβουν στο βάθρο, και αυτό πάνε να τους το σαμποτάρουνε».

«Το να ενεργείς ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να ενεργείς εναντίον της Γαλλίας, είναι να ενεργείς ενάντια στο δικό σου στρατόπεδο, στη χώρα σου. Δεν είναι οι Αγώνες μιας κυβέρνησης, είναι οι Αγώνες ενός έθνους» τόνισε.

Ακυρώνει το 25% των δρομολογίων της η Eurostar

Περίπου το “25%” των δρομολογίων των τρένων που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο θα ακυρωθούν σήμερα, αλλά και αύριο Σάββατο και την Κυριακή, μετά τις δολιοφθορές στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου, ανέφερε η εταιρία Eurostar.

Σήμερα (Παρασκευή), η Eurostar θα ακυρώσει το 25% των δρομολογίων της. Θα γίνει το ίδιο το Σάββατο, 27 και την Κυριακή, 28″ [Ιουλίου], ανέφερε σε ανακοίνωση ο όμιλος.


Εκτός από την ακύρωση των δρομολογίων, “όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας με προορισμό και προέλευση το Παρίσι εκτρέπονται από την κλασική γραμή σήμερα, Παρασκευή, 26 Ιουλίου” και ως εκ τούτου κυκλοφορούν με μειωμένη ταχύτητα, διευκρίνισε η Eurostar, κάτι που “παρατείνει τη διάρκεια της διαδρομής περίπου κατά μιάμιση ώρα”.

Η εταιρία “προβλέπει πως η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας”.

Η σύνδεση του Παρισιού με τις Βρυξέλλες έχει επίσης επηρεαστεί, δήλωσε η Eurostar στο AFP.
Το προσωπικό της Eurostar έχει “κινητοποιηθεί πλήρως στους σταθμούς, στα τηλεφωνικά κέντρα και στους συρμούς” προκειμένου να διασφαλίσει πως οι επιβάτες είναι καλά “ενημερωμένοι”, δήλωσε η σιδηροδρομική εταιρία, διευκρινίζοντας πως οι πελάτες μπορούν να “ακυρώσουν” ή να “τροποποιήσουν” τα εισιτήριά τους χωρίς επιπλέον κόστος.

Το σύνολο του γαλλικού σιδηροδρομικού δικτύου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα σήμερα, εκτός από τις γραμμές με κατεύθυνση τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Η SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας “πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est”, που επηρεάζουν την κυκλοφορία των TGV, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρία.

Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα

Η Εθνική Δικαστική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (Junalco) επιφορτίστηκε σήμερα με τη διεξαγωγή της έρευνας για το “σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF”, της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Η έρευνα γίνεται για φθορά περιουσίας που δύναται να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, επιθέσεις σε αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων από οργανωμένη συμμορία και συνωμοσία κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και αδικημάτων, διευκρίνισε η Μπεκιό σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα διεξάγεται επίσης για φθορά και απόπειρες πρόκλησης φθοράς με επικίνδυνα μέσα από οργανωμένη συμμορία, εγκλήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Η έρευνα θα διεξαχθεί για κάθε μέρος, όπου διαπράχθηκαν οι ενέργειες αυτές, από τα αρμόδια τοπικά τμήματα της χωροφυλακής.

Η SNCF “υπέστη αυτή τη νύχτα πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est”, επισήμανε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της. Κυρίως έγιναν “εμπρησμοί” για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, διευκρίνισε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zjkbsfc8sp)

Ο Sir Keir Starmer επηρεάστηκε από το χάος στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας

Ο Sir Keir Starmer αναγκάστηκε να αλλάξει τα ταξιδιωτικά του σχέδια στη Γαλλία για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της διακοπής στο δίκτυο της Eurostar.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός πήρε πτήση για το Παρίσι.

Πρόκειται να παραστεί σε δεξίωση για τους ηγέτες που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πριν πάει στην τελετή κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, προσθέτει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Oικογένεια ξόδεψε 1.200 ευρώ για ταξί από το Μπορντό στο Παρίσι

Ο Collins Onyeukwu από το Λάγος της Νιγηρίας πλήρωσε 1.200 ευρώ για ένα ταξί που θα οδηγούσε τον ίδιο και την οικογένειά του 600 χιλιόμετρα από το Μπορντό στο Παρίσι, αφού το τρένο τους ακυρώθηκε σήμερα το πρωί.

«Αρχικά το προσωπικό [στο σταθμό του Μπορντό] δεν ήξερε τι είχε συμβεί και δεν μπορούσαν να μας πουν πότε θα επέστρεφαν τα τρένα», λέει ο Collins.

«Ήταν χαοτικό. Κάναμε ερωτήσεις και κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι συνέβαινε. Στη συνέχεια διαβάσαμε από τις ειδήσεις ότι υπήρχε κάποιο είδος κρίσης στους σιδηροδρόμους»

«Το τρένο μας ακυρώθηκε, όλα τα τρένα προς το Παρίσι είχαν ακυρωθεί και το προσωπικό δεν ήξερε πότε θα λειτουργούσε ξανά η γραμμή».

Ο 49χρονος είπε στο BBC ότι, η σύζυγός του και τα δύο του παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών σχεδίαζαν να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης εδώ και τρία χρόνια - και με έξι ώρες οδήγησης ελπίζουν να φτάσουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Νοικιάσαμε ένα πολύ ακριβό ταξί, αλλά τα παιδιά μου θέλουν να δουν την τελετή έναρξης, οπότε αναγκάστηκα να το κάνω», προσθέτει.

«Τα κορίτσια μου ήταν ενθουσιασμένα που θα το έβλεπαν και το περιμέναμε με ανυπομονησία, οπότε ήταν μεγάλη απογοήτευση σήμερα το πρωί».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2zgcvyjdbap)

Για «καταστροφικές» βροχοπτώσεις προειδοποιούν οι μετερεωλόγοι κατά την τελετή έναρξης

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχοπτώσεις κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με έναν μετεωρολόγο μάλιστα να προειδοποιεί ακόμα και για «καταστροφή».

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο και όχι σε στάδιο.

Περισσότεροι από 300.000 θεατές αναμένεται να παραστούν κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα όταν οι αθλητές θα παρελαύνουν στην καρδιά του Παρισιού ενώ παράλληλα ένας στολίσκος από πλοιάρια και ποταμόπλοια θα πλέουν στα νερά του ποταμού.

Περίπου 25 mm έως 30 mm βροχής αναμένεται να πέσουν από τις 6 μ.μ. είπε ο Μαρλιέρ.

«Θα είναι μια καταστροφή για αυτές τις λίγες ώρες», δήλωσε ο Μαρλιέρ, επικεφαλής της ανεξάρτητης μετεωρολογικής υπηρεσίας Agate Meteo.

«Τρέχω μοντέλα για δύο ώρες, κάνω τους υπολογισμούς μου, συγκρίνω όλα τα μοντέλα καιρού, αλλά δυστυχώς όλα επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση για την αρχή και το τέλος αυτής της βραδιάς. Δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε», είπε.

Η κρατική μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας Meteo France αναμένει επίσης βροχές το βράδυ της Παρασκευής.

«Τα σενάρια των τελευταίων ημερών που ανέφεραν κινδύνους βροχοπτώσεων επιβεβαιώνονται για το τέλος της ημέρας», αναφέρει στην ιστοσελίδα της.