Κρίσιμες εκλογές διεξάγονται αύριο Κυριακή στη Βενεζουέλα με τους ψηφοφόρους να καλούνται να αποφασίσουν αν θα επανεκλέξουν πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο ή θα δώσουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση για να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα.

Κόμματα της ιστορικά κατακερματισμένης αντιπολίτευσης ενώθηκαν πίσω από έναν υποψήφιο προκειμένου να αμφισβητήσει περισσότερο από ποτέ την παντοδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην αυριανή εκλογική μάχη, ανήμερα των γενεθλίων του μέντορα του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβεζ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναμετράται με τον πρώην διπλωμάτη Εντμούντο Γκονζάλες Ουρουτία, που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση κι άλλους οκτώ υποψηφίους. Οι οπαδοί του Μαδούρο και εκείνοι του 74χρονου Γκονζάλες, σηματοδότησαν την Πέμπτη το τέλος της επίσημης προεκλογικής περιόδου με μαζικές διαδηλώσεις στο Καράκας.

Σημειώνεται ότι το όνομα του πιο πολυσυζητημένου προσώπου σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, της Μαρίας Κορίνα Ματσάδο, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Η πρώην βουλευτής αναδείχθηκε τον περασμένο χρόνο σε αστέρι της αντιπολίτευσης καλύπτοντας το κενό που άφησε η προηγούμενη γενιά αντιπολιτευόμενων ηγετών που διέφυγαν στο εξωτερικό.