Ο αριθμός των νεκρών από την πυραυλική επίθεση στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στην περιοχή των Δρούζων στα προσαρτημένα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν αυξήθηκε σε 12, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντιπτέραρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου από τον τόπο του χτυπήματος.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπόλαχ για την επίθεση που έπληξε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, στο οποίο έπαιζαν παιδιά και νέοι, καθώς όπως λένε τα θύματα είναι ηλικίας 10-20 ετών, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Μάλιστα τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και άλλοι αξιωματούχοι προμηνύουν σκληρή απάντηση στην οργάνωση.

Αρνείται την ευθύνη για την επίθεση η Χεζμπολάχ

Πάντως εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αφίφ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το BBC προσπαθεί να επαληθεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Ο Χαγκάρι αναγνώρισε τον πύραυλο ως έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ και κατηγόρησε τη λιβανέζικη οργάνωση ότι «λέει ψέματα και αρνείται την ευθύνη για το περιστατικό».

«Ένας πύραυλος Falaq-1 χτύπησε εδώ στο γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι ένας ιρανικός πύραυλος, κατασκευασμένος στο Ιράν, ένας πύραυλος με κεφαλή πάνω από 50 κιλά εκρηκτικών», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

«Τα ιατροδικαστικά ευρήματα το σημείο του χτυπήματος δείχνουν ότι πρόκειται για αυτόν τον πύραυλο. Ο Falaq-1 χρησιμοποιείται μόνο από τη Χεζμπολάχ, η οποία πραγματοποίησε αυτή την επίθεση από την Τσεμπά», είπε ακόμα.

«Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς. Η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να ανταποδώσει.

«Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ»

Την πόλη επισκέφθηκε και ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι, ο οποίος δήλωσε στους ηγέτες της κοινότητας των Δρούζων ότι η θανατηφόρα επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ.

«Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ», υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν κάνει διάκριση μεταξύ της δολοφονίας Δρούζων ή Εβραίων», είπε σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Όταν το Ισραήλ χτυπήσει, προειδοποίησε, «η Χεζμπολάχ μπορεί να πυροβολήσει εδώ περισσότερο και πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να ακολουθηθούν οι οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και της Βόρειας Διοίκησης. Θέλουμε να δώσουμε ένα σκληρό χτύπημα στη Χεζμπολάχ, χωρίς να έχουμε περισσότερες απώλειες εδώ», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για άλλες τέσσερις επιθέσεις

Προτού αναφερθούν οι επιπτώσεις του χτυπήματος, η Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για τέσσερις άλλες επιθέσεις.

Η μία αφορούσε το στρατιωτικό αρχηγείο της Ταξιαρχίας Ερμών, στις πλαγιές του όρους Ερμών, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η βάση απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται η επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν τακτικά πυρά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.