Αναβρασμός επικρατεί στη Μέση Ανατολή μετά από την πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτα η οποία έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου ενός χωριού στα Υψίπεδα του Γκολάν, που ελέγχονται από το Ισραήλ, με τους φόβους για γενικευμένο πόλεμο να εντείνονται και τη διεθνή κοινότητα να καλεί τους εμπλεκόμενους σε αυτοσυγκράτηση.

Η λιβανική Χεζμπολάχ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση, παρά τις επανειλημμένες κατηγορίες του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησης, η οποία άμεσα απείλησε τον Λίβανο με αντίποινα. Ανέλαβε ωστόσο την ευθύνη για την πραγματοποίηση μιας σειράς άλλων επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ματζντάλ Σαμς», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση. «Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς. Η Χεζμπολάχ ευθύνεται για τον φόνο αθώων παιδιών και εφήβων», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ ψεύδεται όταν αρνείται πως εμπλέκεται στο περιστατικό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορκίστηκε με τη σειρά του αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η οργάνωση θα «πληρώσει βαρύ τίμημα». Την ίδια ώρα, υπόνοιες για τα «χειρότερα» άφησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί, στην περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει τις εντάσεις. «Οποιαδήποτε δράση του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, αφήνοντας υπόνοιες πως στην περίπτωση που το Ισραήλ αντιδράσει ξανά, ο μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος.

Το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για τις «απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά», προειδοποίησε επίσης ο Καναανί. «Tο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές με την εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου που έπληξε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν, στοιχίζοντας τη ζωή 12 παιδιών και νέων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα, λίγες ώρες αργότερα, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε, την Κυριακή (28/7), ότι έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων «κρυπτών όπλων και τρομοκρατικών υποδομών». Όπως ανέφεραν οι IDF, οι στόχοι περιλάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμπρίχα και το Μπουρτζ ελ-Σεμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίνε, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Λίγο αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσγειώθηκε στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου έφυγε εσπευσμένα μετά τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ. Όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατευθύνθηκε απευθείας για αξιολόγηση της κατάστασης στη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τονίζεται πως το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν τακτικά πυρά, μετρώντας σημαντικές απώλειες, όμως από τον Οκτώβριο και οι δύο πλευρές απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στον νότιο Λίβανο. Οι εξελίξεις προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ, με τη διεθνή κοινότητα να ζητά να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».