Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, "στο κόκκινο" η ένταση στη Μέση Ανατολή - Οι απειλές για επιστροφή στη Λίθινη Εποχή και οι στόχοι του Τελ Αβίβ
Η αυτοσυγκράτηση λίγο πριν από το χείλος του γκρεμού
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, η οποία αρνείται κάθε ευθύνη - Οι προειδοποιήσεις στο Τελ Αβίβ και ο φόβος για ένα ατύχημα
«Στο κόκκινο» έχει ανέβει και πάλι το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, με τους φόβους για ένα νέο μέτωπο, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, να εντείνονται. Αφορμή για την αναζωπύρωση της έντασης αποτελεί μια επίθεση με ρουκέτα που έλαβε χώρα το Σάββατο και στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά -ηλικίας 10 έως 16 ετών- που βρίσκονταν σε γήπεδο για προπόνηση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της αρνήθηκε «κατηγορηματικά» την ευθύνη για το χτύπημα, το πιο θανατηφόρο με στόχο το Ισραήλ ή τα εδάφη του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ «βαθιά εντός του λιβανικού εδάφους» και κατά μήκος των συνόρων τη νύχτα της Κυριακής (28/7) σύμφωνα με δήλωση του στρατού.
Η ρητορική αποκτά και πάλι τα δικά της σκληρά χαρακτηριστικά ένθεν κακείθεν: Σε μια επίσκεψη στην πόλη Majdal Shams κοντά στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου, όπου σημειώθηκε η μοιραία επίθεση με ρουκέτα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δεσμεύτηκε για βαριά απάντηση. «Η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη γι' αυτό και θα πληρώσει το τίμημα», είπε. Σε προηγούμενη δήλωση από το γραφείο του πρόσθεσε: «Θα χτυπήσουμε σκληρά τον εχθρό», την ίδια ώρα που εξαπολύονται απειλές προς την πλευρά του Τελ Αβίβ πως θα επιστρέψει στη «Λίθινη Εποχή».
Οι επιθέσεις του Σαββάτου στην περιοχή περιελάμβαναν «περίπου 30 βλήματα» που πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος, σε ένα μπαράζ που ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να αποδώσει γρήγορα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα. Σκότωσε 12 παιδιά και άφησε πίσω 44 τραυματίες, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι περισσότεροι Δρούζοι εκεί αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και έχουν απορρίψει προσφορές για ισραηλινή υπηκοότητα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Majdal Shams δήλωσε την Κυριακή ότι κανένα από τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν δεν είχε ισραηλινή υπηκοότητα. Εκατοντάδες πενθούντες παρατάχθηκαν στους δρόμους την Κυριακή για μια νεκρώσιμη ακολουθία προς τιμήν των θυμάτων. Άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα θρηνούσαν πάνω από τα λευκά φέρετρα, ενώ άλλοι κουβαλούσαν στεφάνια με λουλούδια.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ μίλησε στην κηδεία, λέγοντας «τα παιδιά που πέθαναν σε εκείνο το γήπεδο ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να ήταν οποιοδήποτε από τα παιδιά μας. Επομένως, είναι όντως τα παιδιά του καθενός μας. Αυτά είναι τα παιδιά μας».
Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι επέπληξαν τον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό, Μπεζαλέλ Σμότριχ, που έδωσε το «παρών», ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να φύγει. Τελικά απομακρύνθηκε από τους άνδρες ασφαλείας.
«Αυτό για το οποίο ανησυχώ κάθε μέρα», είπε, «είναι ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός ή ένα ατύχημα... θα χτυπήσει ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά ή θα χτυπήσει ένα άλλο είδος πολιτικού στόχου, που θα μπορούσε να αναγκάσει το πολιτικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα να προβεί σε αντίποινα με τρόπο που θα μας οδηγήσει σε πόλεμο. Ακόμα κι αν και οι δύο πλευρές πιθανώς κατανοούν ότι ένας πληρέστερος ή βαθύτερης κλίμακας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς».
Το ισοδύναμο αυτού του λεωφορείου ήρθε το βράδυ του Σαββάτου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Μια ρουκέτα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ από τη Σεμπάα στον νότιο Λίβανο, έπεσε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων Majdal Shams. Δώδεκα παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε προπόνηση. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για το χτύπημα. Θα επαληθευτεί τώρα και ο φόβος του Hochstein για έναν πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας, διερωτάται το CNN.
Αν πιστέψουμε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, μάλλον θα συμβεί. «Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου. «Η απάντηση σε αυτό το γεγονός θα είναι ανάλογη».
Εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Με τον ισχυρότερο πληρεξούσιο του Ιράν να εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες που στρέφονται νότια, ο φόβος είναι για έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον Λίβανο και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ. Επιπλέον, όπως δήλωσε στο CNN ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, «έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή την περιοχή: έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Κι όμως, κατά τους τελευταίους σχεδόν 10 μήνες μαχών, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα αποσύρονταν από αυτό που φαινόταν να είναι μια κατάσταση «στο χείλος του γκρεμού».
Τον Ιανουάριο το Ισραήλ εξουδετέρωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ σκότωσε στη Δαμασκό έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRCHG). Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος απέτυχε να υλοποιηθεί. Το status quo, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε αυτό. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ισραήλ μοιάζουν με πόλεις φαντάσματα. Μια παρόμοια εικόνα διαδραματίζεται στον νότιο Λίβανο.
Και έτσι, παρά τους βομβαρδισμούς, τις εσωτερικές πιέσεις, τους φόβους και τις κλιμακώσεις, οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να σιγοβράζουν αντί να βράζουν. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά όπως προειδοποίησε ο Hochstein στο ίδιο διαδικτυακό σεμινάριο: «Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ιστορικά σε όλο τον κόσμο ακόμη κι όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέκοψε αρκετές ώρες την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε στο Ισραήλ για να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στο Τελ Αβίβ για να συζητήσει την κατάσταση. Το γραφείο του δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το υπουργικό συμβούλιο «εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να αποφασίσουν για τη φύση της απάντησης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και για το χρονοδιάγραμμά της».
«Ο πόλεμος εναντίον του Λιβάνου είναι ένας περιφερειακός πόλεμος», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Abdallah Bou Habib στο CNN. «Δεν πρόκειται να είναι η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ… Έχετε τους Χούθι, έχετε τις ιρακινές πολιτοφυλακές, έχετε πολιτοφυλακές στη Συρία που δεν είναι Σύροι: Πακιστανοί, Αφγανοί πολιτοφύλακες. Θα εμπλακούν όλοι σε αυτό».
Είπε ότι σε περίπτωση πολέμου, ο Λίβανος δεν θα εμπλακεί αλλά θα σταθεί πίσω από τη Χεζμπολάχ. «Αν γίνει πόλεμος, σίγουρα υποστηρίζουμε τη Χεζμπολάχ», είπε ο Μπου Χαμπίμπ. «Όχι λόγω πεποίθησης, αλλά λόγω οποιασδήποτε επίθεσης στη χώρα μας, υποστηρίζουμε τη Χεζμπολάχ από αυτή την άποψη».
Ένας πόλεμος μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ το 2006 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Λιβάνου, ωστόσο η Χεζμπολάχ απέτρεψε το τελικό σχέδιο του Ισραήλ για την εξάρθρωση της οργάνωσης. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών, η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες – ένας ημερήσιος μέσος όρος 117.
Ο Μπου Χαμπίμπ τόνισε ότι ένας άλλος πόλεμος δεν θα ήταν μόνο επιζήμιος για τον Λίβανο, αλλά και για το Ισραήλ. «Το Ισραήλ θα επιστρέψει επίσης στη λίθινη εποχή», είπε, αναφερόμενος στα σχόλια του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ τον Ιούνιο του 2023 ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να στείλει τον Λίβανο πίσω στη Λίθινη Εποχή».
Ωστόσο, ο Μπου Χαμπίμπ είπε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Jadeed News ότι ο Λίβανος είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τρίτες χώρες ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ήταν «περιορισμένη». Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ θα περιορίσει με τη σειρά της τις ενέργειές της. Πιεζόμενος να προσδιορίσει τις χώρες που είχαν προσφέρει αυτή τη διαβεβαίωση, άφησε να εννοηθεί ότι «οι ΗΠΑ και η Γαλλία ανησυχούν πολύ για το θέμα». Ο Λίβανος ζήτησε διεθνή έρευνα για την επίθεση για να διαπιστωθεί ποιος ήταν υπεύθυνος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε την Κυριακή «για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου στον Λίβανο». Κάλεσε τις «δυνάμεις με επιρροή στη διεθνή κοινότητα να επέμβουν αμέσως» για να αποτρέψουν μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τη συνεπή έκκλησή του προς όλους τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Ενώ η Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι έπληξε τα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, απέρριψε την ευθύνη για τη φονική επίθεση στο Majdal Shams. «Επιβεβαιώνουμε ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό και αρνείται κατηγορηματικά όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το θέμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Αναλύοντας πλάνα από την έκρηξη και τα επακόλουθα, οι ειδικοί είπαν στο CNN ότι η έκρηξη και οι ζημιές ήταν σύμφωνες με τους τύπους πυρομαχικών που εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Λίβανο και τη Συρία.
Ο Tρέβορ Μπολ, πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, είπε στο CNN ότι θραύσματα όπλων στη σκηνή υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ ή άλλη μαχητική ομάδα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, απέκλεισε την πιθανότητα η έκρηξη να προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης, όπως αυτοί που εκτοξεύτηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome.
Ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις μυστικές υπηρεσίες είπε στο CNN ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χτύπημα έγινε από τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν πιστεύεται ότι ήταν σκόπιμα. Η προσδοκία είναι ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, αλλά δεν έχει καμία επιθυμία να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι η απάντηση έρχεται και ελπίζει ότι θα είναι ορθολογική και όχι ασύμμετρη.
Ο επικεφαλής της μονάδας σχέσεων με τα ΜΜΕ της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφιφ, είπε στο CNN την Κυριακή ότι η οργάνωση βρισκόταν σε «κατάσταση κινητοποίησης» και είχε εκκενώσει ορισμένες στρατιωτικές θέσεις μετά την κλιμάκωση των απειλών από το Ισραήλ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την τοποθεσία ή τον αριθμό των θέσεων που εμπλέκονται.
«Η κατάσταση κινητοποίησης και ετοιμότητας και η εκκένωση ορισμένων από τις στρατιωτικές θέσεις εδώ και εκεί είναι ένα φυσιολογικό μέρος του πολέμου, ειδικά μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών απειλών από χθες», είπε. Ο Αφίφ περιέγραψε τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου ως «κατάσταση πολέμου».
Η αρχική ολονύκτια απάντηση του Ισραήλ φαινόταν να μην ανταποκρίνεται στο είδος της επίθεσης που θα εξαπέλυε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά οδήγησε σε μια απίστευτα τεταμένη μέρα στην περιοχή. Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για «νέες περιπέτειες» με στόχο τον Λίβανο, σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι. Η δήλωση ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν έχει την ελάχιστη ηθική εξουσία για να σχολιάσει και να κρίνει το περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Majdal Shams, και ούτε οι ισχυρισμοί αυτού του καθεστώτος εναντίον άλλων θα εισακουστούν».
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της αρνήθηκε «κατηγορηματικά» την ευθύνη για το χτύπημα, το πιο θανατηφόρο με στόχο το Ισραήλ ή τα εδάφη του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ «βαθιά εντός του λιβανικού εδάφους» και κατά μήκος των συνόρων τη νύχτα της Κυριακής (28/7) σύμφωνα με δήλωση του στρατού.
Η ρητορική αποκτά και πάλι τα δικά της σκληρά χαρακτηριστικά ένθεν κακείθεν: Σε μια επίσκεψη στην πόλη Majdal Shams κοντά στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου, όπου σημειώθηκε η μοιραία επίθεση με ρουκέτα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δεσμεύτηκε για βαριά απάντηση. «Η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη γι' αυτό και θα πληρώσει το τίμημα», είπε. Σε προηγούμενη δήλωση από το γραφείο του πρόσθεσε: «Θα χτυπήσουμε σκληρά τον εχθρό», την ίδια ώρα που εξαπολύονται απειλές προς την πλευρά του Τελ Αβίβ πως θα επιστρέψει στη «Λίθινη Εποχή».
Οι επιθέσεις του Σαββάτου στην περιοχή περιελάμβαναν «περίπου 30 βλήματα» που πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος, σε ένα μπαράζ που ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να αποδώσει γρήγορα στην υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα. Σκότωσε 12 παιδιά και άφησε πίσω 44 τραυματίες, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ανθρωπογεωγραφία των Υψιπέδων του Γκολάν
Περίπου 20.000 Δρούζοι Άραβες ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια περιοχή που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών και προσαρτήθηκε το 1981. Θεωρείται κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η περιοχή φιλοξενεί επίσης περίπου 25.000 Ισραηλινούς Εβραίους εποίκους.Οι περισσότεροι Δρούζοι εκεί αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και έχουν απορρίψει προσφορές για ισραηλινή υπηκοότητα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Majdal Shams δήλωσε την Κυριακή ότι κανένα από τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν δεν είχε ισραηλινή υπηκοότητα. Εκατοντάδες πενθούντες παρατάχθηκαν στους δρόμους την Κυριακή για μια νεκρώσιμη ακολουθία προς τιμήν των θυμάτων. Άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα θρηνούσαν πάνω από τα λευκά φέρετρα, ενώ άλλοι κουβαλούσαν στεφάνια με λουλούδια.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ μίλησε στην κηδεία, λέγοντας «τα παιδιά που πέθαναν σε εκείνο το γήπεδο ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να ήταν οποιοδήποτε από τα παιδιά μας. Επομένως, είναι όντως τα παιδιά του καθενός μας. Αυτά είναι τα παιδιά μας».
Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι επέπληξαν τον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό, Μπεζαλέλ Σμότριχ, που έδωσε το «παρών», ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να φύγει. Τελικά απομακρύνθηκε από τους άνδρες ασφαλείας.
Ο φόβος του ατυχήματος και το... λεωφορείο - "Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ", το μήνυμα του Ισραηλινού ΥΠΕΞ
Η ένταση σιγοβράζει και πάντα υπάρχει ο φόβος για ένα ατύχημα. Τον Μάιο, άλλωστε, όπως σημειώνει το CNN, ο Amos Hochstein, ο υπεύθυνος του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τη συγκράτηση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μίλησε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο.«Αυτό για το οποίο ανησυχώ κάθε μέρα», είπε, «είναι ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός ή ένα ατύχημα... θα χτυπήσει ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά ή θα χτυπήσει ένα άλλο είδος πολιτικού στόχου, που θα μπορούσε να αναγκάσει το πολιτικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα να προβεί σε αντίποινα με τρόπο που θα μας οδηγήσει σε πόλεμο. Ακόμα κι αν και οι δύο πλευρές πιθανώς κατανοούν ότι ένας πληρέστερος ή βαθύτερης κλίμακας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς».
Το ισοδύναμο αυτού του λεωφορείου ήρθε το βράδυ του Σαββάτου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.
Μια ρουκέτα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ εκτοξεύθηκε από τη Χεζμπολάχ από τη Σεμπάα στον νότιο Λίβανο, έπεσε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων Majdal Shams. Δώδεκα παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε προπόνηση. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για το χτύπημα. Θα επαληθευτεί τώρα και ο φόβος του Hochstein για έναν πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας, διερωτάται το CNN.
Αν πιστέψουμε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, μάλλον θα συμβεί. «Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου. «Η απάντηση σε αυτό το γεγονός θα είναι ανάλογη».
Η μόνιμη αυτοσυγκράτηση την ύστατη ώρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προφανώς ευλογήσει τα αντίποινα, σε κάποιο βαθμό, τασσόμενες και πάλι στο πλευρό του Ισραήλ. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πριν προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «να δουν τη σύγκρουση να κλιμακώνεται».Εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Με τον ισχυρότερο πληρεξούσιο του Ιράν να εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες που στρέφονται νότια, ο φόβος είναι για έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον Λίβανο και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ. Επιπλέον, όπως δήλωσε στο CNN ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, «έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή την περιοχή: έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο». Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Κι όμως, κατά τους τελευταίους σχεδόν 10 μήνες μαχών, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα αποσύρονταν από αυτό που φαινόταν να είναι μια κατάσταση «στο χείλος του γκρεμού».
Τον Ιανουάριο το Ισραήλ εξουδετέρωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ σκότωσε στη Δαμασκό έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRCHG). Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος απέτυχε να υλοποιηθεί. Το status quo, φυσικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε αυτό. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ισραήλ μοιάζουν με πόλεις φαντάσματα. Μια παρόμοια εικόνα διαδραματίζεται στον νότιο Λίβανο.
Ο στόχος του Ισραήλ και ο πόλεμος που ξεκινά, επειδή "οι ηγέτες δεν είχαν άλλη επιλογή"
Το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει εντελώς την απειλή της Χεζμπολάχ, μετακινώντας την πίσω στον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο το 2006. «Αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, το Ισραήλ θα το κάνει», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, τον Δεκέμβριο.Και έτσι, παρά τους βομβαρδισμούς, τις εσωτερικές πιέσεις, τους φόβους και τις κλιμακώσεις, οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να σιγοβράζουν αντί να βράζουν. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά όπως προειδοποίησε ο Hochstein στο ίδιο διαδικτυακό σεμινάριο: «Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ιστορικά σε όλο τον κόσμο ακόμη κι όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέκοψε αρκετές ώρες την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε στο Ισραήλ για να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στο Τελ Αβίβ για να συζητήσει την κατάσταση. Το γραφείο του δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το υπουργικό συμβούλιο «εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να αποφασίσουν για τη φύση της απάντησης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και για το χρονοδιάγραμμά της».
"Το Ισραήλ θα επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή"
Ο πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την επίθεση. «Μπορώ να πω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει γι' αυτό. Δεν θα το θέσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει εισβάλλοντας στον Λίβανο, κινδυνεύει να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο.«Ο πόλεμος εναντίον του Λιβάνου είναι ένας περιφερειακός πόλεμος», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Abdallah Bou Habib στο CNN. «Δεν πρόκειται να είναι η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ… Έχετε τους Χούθι, έχετε τις ιρακινές πολιτοφυλακές, έχετε πολιτοφυλακές στη Συρία που δεν είναι Σύροι: Πακιστανοί, Αφγανοί πολιτοφύλακες. Θα εμπλακούν όλοι σε αυτό».
Είπε ότι σε περίπτωση πολέμου, ο Λίβανος δεν θα εμπλακεί αλλά θα σταθεί πίσω από τη Χεζμπολάχ. «Αν γίνει πόλεμος, σίγουρα υποστηρίζουμε τη Χεζμπολάχ», είπε ο Μπου Χαμπίμπ. «Όχι λόγω πεποίθησης, αλλά λόγω οποιασδήποτε επίθεσης στη χώρα μας, υποστηρίζουμε τη Χεζμπολάχ από αυτή την άποψη».
Ένας πόλεμος μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ το 2006 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του Λιβάνου, ωστόσο η Χεζμπολάχ απέτρεψε το τελικό σχέδιο του Ισραήλ για την εξάρθρωση της οργάνωσης. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου των 34 ημερών, η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες – ένας ημερήσιος μέσος όρος 117.
Ο Μπου Χαμπίμπ τόνισε ότι ένας άλλος πόλεμος δεν θα ήταν μόνο επιζήμιος για τον Λίβανο, αλλά και για το Ισραήλ. «Το Ισραήλ θα επιστρέψει επίσης στη λίθινη εποχή», είπε, αναφερόμενος στα σχόλια του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ τον Ιούνιο του 2023 ότι ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε να στείλει τον Λίβανο πίσω στη Λίθινη Εποχή».
Ωστόσο, ο Μπου Χαμπίμπ είπε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Jadeed News ότι ο Λίβανος είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τρίτες χώρες ότι η απάντηση του Ισραήλ θα ήταν «περιορισμένη». Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ θα περιορίσει με τη σειρά της τις ενέργειές της. Πιεζόμενος να προσδιορίσει τις χώρες που είχαν προσφέρει αυτή τη διαβεβαίωση, άφησε να εννοηθεί ότι «οι ΗΠΑ και η Γαλλία ανησυχούν πολύ για το θέμα». Ο Λίβανος ζήτησε διεθνή έρευνα για την επίθεση για να διαπιστωθεί ποιος ήταν υπεύθυνος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε την Κυριακή «για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου στον Λίβανο». Κάλεσε τις «δυνάμεις με επιρροή στη διεθνή κοινότητα να επέμβουν αμέσως» για να αποτρέψουν μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τη συνεπή έκκλησή του προς όλους τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
"Τα θραύσματα υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ" - Η οργάνωση αρνείται ότι έχει σχέση με το περιστατικό
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν ρουκέτες σε σχεδόν καθημερινή βάση από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και αυτές οι εχθροπραξίες γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, πυροδοτώντας σε πολλές περιπτώσεις φόβους ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα οδηγούσε σε σύγκρουση στα πολλαπλά μέτωπα σε όλη τη Μέση Ανατολή.Ενώ η Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι έπληξε τα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο, απέρριψε την ευθύνη για τη φονική επίθεση στο Majdal Shams. «Επιβεβαιώνουμε ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό και αρνείται κατηγορηματικά όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το θέμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Αναλύοντας πλάνα από την έκρηξη και τα επακόλουθα, οι ειδικοί είπαν στο CNN ότι η έκρηξη και οι ζημιές ήταν σύμφωνες με τους τύπους πυρομαχικών που εκτοξεύτηκαν στο βόρειο Ισραήλ και στα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Λίβανο και τη Συρία.
Ο Tρέβορ Μπολ, πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, είπε στο CNN ότι θραύσματα όπλων στη σκηνή υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ ή άλλη μαχητική ομάδα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, απέκλεισε την πιθανότητα η έκρηξη να προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης, όπως αυτοί που εκτοξεύτηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome.
Ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις μυστικές υπηρεσίες είπε στο CNN ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χτύπημα έγινε από τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν πιστεύεται ότι ήταν σκόπιμα. Η προσδοκία είναι ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, αλλά δεν έχει καμία επιθυμία να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι η απάντηση έρχεται και ελπίζει ότι θα είναι ορθολογική και όχι ασύμμετρη.
Ο επικεφαλής της μονάδας σχέσεων με τα ΜΜΕ της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφιφ, είπε στο CNN την Κυριακή ότι η οργάνωση βρισκόταν σε «κατάσταση κινητοποίησης» και είχε εκκενώσει ορισμένες στρατιωτικές θέσεις μετά την κλιμάκωση των απειλών από το Ισραήλ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την τοποθεσία ή τον αριθμό των θέσεων που εμπλέκονται.
«Η κατάσταση κινητοποίησης και ετοιμότητας και η εκκένωση ορισμένων από τις στρατιωτικές θέσεις εδώ και εκεί είναι ένα φυσιολογικό μέρος του πολέμου, ειδικά μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών απειλών από χθες», είπε. Ο Αφίφ περιέγραψε τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου ως «κατάσταση πολέμου».
Η αρχική ολονύκτια απάντηση του Ισραήλ φαινόταν να μην ανταποκρίνεται στο είδος της επίθεσης που θα εξαπέλυε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά οδήγησε σε μια απίστευτα τεταμένη μέρα στην περιοχή. Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για «νέες περιπέτειες» με στόχο τον Λίβανο, σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι. Η δήλωση ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν έχει την ελάχιστη ηθική εξουσία για να σχολιάσει και να κρίνει το περιστατικό που συνέβη στην περιοχή Majdal Shams, και ούτε οι ισχυρισμοί αυτού του καθεστώτος εναντίον άλλων θα εισακουστούν».