Σαμποτάζ στα δίκτυα οπτικών ινών πολλών παρόχων πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής (28/7) σε έξι περιφέρειες της Γαλλίαςσύμφωνα με το Agence France-Presse.

Πρόκειται για τις περιφέρειες Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse και Drôme και βρίσκονται στην νοτιοανατολική, την νοτιοδυτική, την ανατολική και την βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Παρίσι, που αυτές τις ημέρες είναι η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν επλήγη.

Το Le Parisien , το οποίο επίσης επικαλείται αστυνομικές πηγές, αναφέρει ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτή τη ζημιά.


Επιβράδυνση στη λειτουργία των παρόχων

Λόγω του σαμποτάζ δεν έχει διακοπεί η λειτουργία των παρόχων, ωστόσο έχει σημειωθεί επιβράδυνσή. Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Downdetector και Zone-Adsl , οι οποίες καταγράφουν διακοπές λειτουργίας που αναφέρθηκαν από χρήστες του Διαδικτύου, αναφέρονται δυσκολίες στα δίκτυα Orange, SFR και Bouygues, αλλά κυρίως σε αυτό του Free. 

Όπως αναφέρθηκε σήμερα το πρωί στο λογαριασμό του Free Pro στην πλατφόρμα ''Χ'', «από τις 2:15 σήμερα το πρωί το εθνικό μας δίκτυο παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση».


Όπως ανέφερε ο Nicolas Guillaume, επικεφαλής του τηλεπικοινωνιακού φορέα Netalis, καλώδια μεγάλων αποστάσεων κόπηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Οι συνδέσεις λειτουργούν μέσω οδών έκτακτης ανάγκης, αλλά η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη για μερικές ώρες». Πρόσθεσε ότι επηρεάστηκαν επίσης το Μονπελιέ και η Μασσαλία.



Κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη προς Παρασκευή, μια εμπρηστική επίθεση είχε ήδη καταστρέψει μια κεραία ρελέ και έναν κόμβο σύνδεσης οπτικών ινών κοντά στην Τουλούζη. Ένα γκράφιτι "No JO" βρέθηκε κοντά, ωστόσο αυτή η πράξη βανδαλισμού διεκδικήθηκε από έναν τοπικό υπεραριστερό ιστότοπο. Παρολ' αυτά, η εισαγγελία της Τουλούζης ζήτησε προσοχή στο τέλος της εβδομάδας, μη αποκλείοντας την πιθανότητα οπορτουνιστικής αξίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (26/7), λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σημειώθηκε σαμποτάζ και στα γαλλικά τρένα.