Την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε αιφνιδιαστικά να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αρκετοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του αυτή και ένας φέρεται να σχετίζεται με έναν άνθρωπο πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πολιτικά πράγματα: τον Σταν Γκρίνμπεργκ.

Ο 79χρονος σήμερα δημοσκόπος και σύμβουλος στρατηγικής, μετά τις ευρωεκλογές και τον συμβουλευτικό ρόλο που είχε στη Νέα Δημοκρατία, επέστρεψε στις ΗΠΑ και στο σπίτι του, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ. Τα στοιχεία που είδε από την εταιρεία πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικής Greenberg Quinlan Rosner Research, την οποία «τρέχει» η κόρη του, Άννα, πρέπει να τον ανησύχησαν σε σχέση με τη δημοσκοπική πορεία του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ. Πέρα από τα δεδομένα των ερευνών, άμεση γνώση της πολιτικής πραγματικότητας έχει και η ίδια η σύζυγός του, Ρόζα ντε Λάουρο, σημαίνον στέλεχος των Δημοκρατικών στο Κονέκτικατ και μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Η Κάμαλα Χάρις κερδίζει τη στήριξη της νεολαίας: Οι ψηφοφόροι της γενιάς Ζ εξαπλώνουν το “Kamalove”

Ο Γκρίνμπεργκ έκανε μια ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων και τα έστειλε σε ανθρώπους που ανήκουν στον λεγόμενο «στενό» κύκλο του Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει μια σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα που πάει πίσω περισσότερες από τρεις δεκαετίες: Το 1992 βρισκόταν καθημερινά στην περίφημη «αίθουσα πολέμου» (war room) του Μπιλ Κλίντον και ήταν ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά που οδήγησαν τον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο, ενώ ήταν ξανά στην ομάδα του στις εκλογές του 1996.

Τα εμπιστευτικά σημειώματα του Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ διέρρευσαν στο CNN

Τα εμπιστευτικά σημειώματα του Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ διέρρευσαν, ωστόσο, στο CNN, με το γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο να τον χαρακτηρίζει ως «έμπειρο και σεβαστό δημοσκόπο». Επισημαίνει, δε, στο σχετικό ρεπορτάζ ότι η άποψή του, όπως αποτυπώνεται σε αυτά τα σημειώματα, είναι πως ο Μπάιντεν είναι σε τροχιά ήττας στις εκλογές, και μάλιστα με τρόπο που θα προκαλέσει βαθιά ζημιά σε άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών. Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, εξάλλου, τον Νοέμβριο διεξάγονται οι εκλογές τόσο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και για µέρος της Γερουσίας, όπου µπορεί και τα δύο Σώµατα να περάσουν στον έλεγχο των Ρεπουµπλικανών.

«Καταστροφικό» είναι η λέξη που χρησιµοποίησε, µιλώντας στο CNN, ένα στέλεχος των ∆ηµοκρατικών κοντά στο περιβάλλον Μπάιντεν, ο οποίος γνωρίζει το περιεχόµενο των σηµειωµάτων του Γκρίνµπεργκ. «Χάνουµε τα πάντα», είναι η φράση που χρησιµοποίησε ένας άνθρωπος που ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου των ΗΠΑ, αφού διάβασε τα ίδια σηµειώµατα.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν πως ο Γκρίνµπεργκ έστειλε αρκετά memos τις δύο πρώτες εβδοµάδες του Ιουλίου, το διάστηµα δηλαδή πριν από την απόσυρση του Μπάιντεν από την κούρσα, στα οποία ανέλυσε µυστικές δηµοσκοπήσεις, που έδειχναν κατά τη γνώµη του ότι η θέση του µέχρι τότε υποψηφίου των ∆ηµοκρατικών διαρκώς χειροτέρευε, επειδή οι πολίτες σε µεγάλο ποσοστό δεν τον θεωρούσαν ικανό να υπηρετήσει µια θητεία ακόµα τεσσάρων ετών.

Ηδη από τον περασµένο ∆εκέµβριο, ωστόσο, ο Γκρίνµπεργκ είχε µιλήσει δηµόσια για την ανάγκη να αλλάξει το µήνυµα της καµπάνιας του Μπάιντεν, καθώς, όπως έλεγε τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «χάνει έδαφος» κάθε µήνα στις µετρήσεις της κοινής γνώµης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»