Η Γαλλία προτείνει τον Τιερί Μπρετόν ως Ευρωπαίο Επίτροπο για μια δεύτερη θητεία, όπως έγινε γνωστό από επιστολή που έστειλε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Τιερί Μπρερόν στο απερχόμενο κολλέγιο επιτρόπων κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε στην επιστολή: «Ο Τιερί Μπρετόν, μέσω των δικών του ιδιοτήτων και εμπειρίας, ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη θητεία του, έχει αποδείξει τη γενική ικανότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευση που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να αναλαμβάνει ανεξάρτητα τις σημαντικές ευθύνες που μπορεί να θέλετε να του αναθέσετε εντός του Κολλεγίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, η γαλλική προεδρία επιδιώκει ένα χαρτοφυλάκιο με ευρείες αρμοδιότητες στα οικονομικά, ακόμη και αντιπροεδρία επί των Οικονομικών.

Λόγω της ενασχόλησης του Τιερί Μπρετόν με θέματα αμυντικής βιομηχανίας, η Γαλλία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το νέο χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας.