Ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε στην ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο την Τρίτη, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο εκπρόσωπος του IDF ανακοίνωσε ότι χθες, 30 Ιουλίου 2024, σε μια στοχευμένη επιχείρηση δολοφονίας, μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και σκότωσαν τον Φουάντ Σουκρ, “Sid Mahsan”, τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και επικεφαλής του στρατηγικού σχηματισμού της τρομοκρατικής οργάνωσης.



Σε ανάρτησή τους οι IDF αναφέρουν ότι ο «Σουκρ είχε διευθύνει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο κράτος του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και ήταν ο διοικητής που ευθύνεται για τη δολοφονία των 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών και ξένων υπηκόων.

Ήταν επίσης υπεύθυνος για την πλειονότητα των πιο προηγμένων όπλων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με ακρίβεια καθοδήγησης, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και UAV».




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στο στρατηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Ποιος είναι ο Φουάντ Σουκρ που στόχευσαν οι Ισραηλινοί

Οι IDF την Τρίτη στόχευσαν συγκρότημα κατοικιών στη νότια Βηρυτό όπου, κατά πληροφορίες, βρισκόταν σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Το χτύπημα έγινε εναντίον του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για την επίθεση στο Ματζάλ Σαμς, στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά την ώρα που έπαιζαν.

Πρόκειται για τον Μουσίν Σουκρ ή Φουάντ Σουκρ ή Χατζί Μοχσέν, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, εδώ και 30 χρόνια.


fuad_shukr


Ο Σουκρ πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και μέλος του στρατιωτικού τμήματος από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Νασράλα, αλλά και μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ.

Φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στη Βηρυτό κατά στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ η οποία άφησε 241 νεκρούς στρατιώτες. Συνεργάτης του ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, κατά τα φαινόμενα από το Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο Σουκρ «βοήθησε τους μαχητές [ενν. της Χεζμπολάχ] και τα στρατεύματα του φιλοσυριακού καθεστώτος» καθώς μάχονταν κατά των δυνάμεων κατά του Άσαντ.

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ιστότοπος Rewards for Justice του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Φουάντ Σουκρ είναι επίσης γνωστός ως al-Hajj Mohsin. Ο Σουκρ υπηρετεί στο «ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ», βοηθώντας μαχητές της Χεζμπολάχ και φιλοσυριακά στρατεύματα του καθεστώτος στη «στρατιωτική εκστρατεία της Χεζμπολάχ εναντίον των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης στη Συρία».

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ «έπαιξε κεντρικό ρόλο στον βομβαρδισμό στις 23 Οκτωβρίου 1983 στους Στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό που σκότωσε 241 Αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυμάτισε άλλους 128.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον όρισε ως «Ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα 13224», περισσότερα από τέσσερα χρόνια αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Σουκρ και σε δύο άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, οι IDF τον έχουν κατονομάσει ως διοικητή του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ.

Το Al-Arabiya μετέδωσε νψρίτερα ότι η επίθεση απέτυχε, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ τις οποίες επικαλείται το Ισραήλ αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μιλούν ένα νεκρό και κάποιους τραυματίες.

Ειδησεογραφικό δίκτυο που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, το Al-Mayadeen, κάνει λόγο για 10 τραυματίες, αλλά δεν ανέφερε αν πρόκειται για πολίτες ή ένοπλοι της οργάνωσης.

Δείτε βίντεο από το σημείο της έκρηξης:







Η πόλη ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, από το οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.







Λ. Οίκος: Ο πόλεμος δεν θεωρείται αναπόφευκτος – Διεθνείς αντιδράσεις

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι η κλιμάκωση σε ολοκληρωτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την πιθανότητα όλο αυτό να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική αναμέτρηση», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόντ Όστιν, υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση και το 2006.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Ανακοίνωση έκανε και η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Οι διπλωματικές προσπάθειες από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, φέρεται να είχαν στόχο τουλάχιστον, να μην υπάρξει επίθεση στη Βηρυττό αλλά και σε αεροδρόμια και γέφυρες, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τις τελευταίες 48 ώρες το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έπληξε στόχους στο νότιο Λίβανο κατηγορώντας παράλληλα τη Χεζμπολάχ για δέκα νέες πυραυλικές επιθέσεις.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σκληρή»απάντηση ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ πέρασε την κόκκινη γραμμή.

«Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν επιθυμούμε κλιμάκωση και εργαζόμαστε γι` αυτό το σκοπό», είχε ανακοινώσει από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου.

Αναστέλλει πτήσεις και η Aegean

Ωστόσο και η Aegean προστίθεται στις εταιρείες που αναστέλλουν πτήσεις από και προς τον Λίβανο.

Να εγκαταλείψουν το Λίβανο προτρέπει τους πολίτες της η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι η ένταση κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.