Με 93 σελίδες προπαγάνδας σ’ ένα βιβλίο ντροπής, οι Τούρκοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία του κυπριακού ζητήματος, προσβάλλοντας ευθέως τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά κυρίως την ίδια την Ιστορία. Η Άγκυρα επιχειρεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα, εξηγώντας ποια είναι η δική της εκδοχή για την εισβολή στην Κύπρο και παρουσιάζοντας τη διχοτόμηση του νησιού ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα. Ο προκλητικός τίτλος του βιβλίου είναι: «Ποιος φταίει; Η σημερινή μέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστή από το παρελθόν». Ένα ρητορικό ερώτημα, στο οποίο για τους Τούρκους υπάρχει μια απάντηση: «Φταίνε οι Ελληνοκύπριοι».

Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι στο βιβλίο ο αναγνώστης συναντά πρόλογο με την υπογραφή... του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος γράφει ότι «η τεκμηρίωση και η εξήγηση του ιστορικού υπόβαθρου που διαμορφώθηκε από διάφορες εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις, γεωπολιτικά συμφέροντα και διεθνείς παρεμβάσεις σε όλη την ιστορία και η κατανόηση της κοινωνιολογικής υφής του νησιού είναι απαραίτητα για τη συμβολή στη λύση». Πρόκειται κατά βάση για την αναδημοσίευση ενός βιβλίου που είχε εκδώσει η τουρκική κυβέρνηση το 1974 στα γαλλικά. Η νέα έκδοση κυκλοφόρησε προσφάτως στα τουρκικά και στα αγγλικά, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα». Στις σελίδες του βιβλίου δημοσιεύονται σκληρές εικόνες.

Κάποιες αμφιβόλου γνησιότητας και κάποιες από πραγματικά γεγονότα, τα οποία παρουσιάζονται διαφορετικά, όπως λόγου χάρη το «έγκλημα στην μπανιέρα» ή τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963. «Παραλείποντας το γεγονός πως επρόκειτο για παιδοκτονία από γιατρό του τουρκικού στρατού», αναφέρει ενδεικτικά η ιστοσελίδα Cyprus Times. Επίσης, στο βιβλίο γίνεται α λα καρτ αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία οι Τούρκοι συνήθως είτε αγνοούν είτε τα επιστρατεύουν κατά το δοκούν.

Εν προκειμένω, ο Τούρκος Πρόεδρος τα θυμήθηκε, για να αναφέρει ότι δεν προβλέπουν αγνόηση των Τουρκοκυπρίων. «Έχει δίκαιο, καθώς ως οντότητα οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζονται, σε πλήρη αντίθεση με το ψευδοκράτος», σχολιάζουν οι Cyprus Times. Στον απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων, αποτελεί απορίας άξιο πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως είπε χθες ότι βλέπει εξελίξεις στο Κυπριακό στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και δήλωσε: «Είμαστε πανέτοιμοι».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή