Νεκρός σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), έπεσε ο αρχηγός του επιχειρησιακού τομέα της Χεζμπολάχ, Μουχσίν Σουκρ, γνωστός ως Φουάντ Σουκρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του IDF, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και εξουδετέρωσαν τον Φουάντ Σουκρ, γνωστό ως «Σαγίντ Μουχσάν», ο οποίος ήταν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του Χασάν Νασράλα.

Οι IDF ανέφεραν σε ανάρτηση στο Twitter ότι ο Σουκρ ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και κατηγορείται για τη δολοφονία 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, καθώς επίσης και για πολλές άλλες δολοφονίες Ισραηλινών και ξένων υπηκόων.



Επιπλέον, ο Σουκρ ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετέβη στο στρατηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα.


Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις άμαχοι, και συγκεκριμένα μία γυναίκα και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στον ισραηλινό βομβαρδισμό το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κατά τον μέχρι στιγμής προκαταρκτικό απολογισμό. Ακόμη 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν.


Το ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τον Φουάντ Σουκρ. Πηγή προσκείμενη στο κίνημα ανέφερε πως επέζησε, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν πως είναι νεκρός. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την τύχη του αξιωματούχου.




Η "υπόσχεση" του Ισραήλ μετά τον θάνατο 12 παιδιών

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει στη φονική επίθεση με ρουκέτα στο Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 παιδιών, και αυτό έπραξε το βράδυ της Τρίτης (30/7), με τον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιεί επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με στόχο, όπως ανέφερε, έναν σημαντικό διοικητή της.

Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ κατηγορείται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση το περασμένο Σαββάτο στη μικρή πόλη Ματζντάλ Σαμς, που βρίσκεται στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το ισραηλινό κράτος. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 παιδιά, ηλικίας 10 έως 16 ετών, ενώ έπαιζαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου.


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «διεξήγαγε στοχευμένη επίθεση στη Βηρυτό εναντίον του διοικητή που ευθύνεται για τον φόνο των παιδιών του Ματζντάλ Σαμς και πολλών άλλων Ισραηλινών αμάχων», χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Στόχος ήταν ο διοικητής Φουάντ Σουκρ, ο οποίος έχει κύριο ρόλο στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ από τον νότο του Λιβάνου και τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στο Γκολάν.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ πιστεύει πως το αεροπορικό του πλήγμα στη Βηρυτό σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, τονίζοντας ότι τη θεωρεί «επικίνδυνη κλιμάκωση». Με τη σειρά τους οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν την επίθεση στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Λιβάνου.


Ποιος είναι ο Φουάντ Σουκρ, τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει με 5 εκατ. δολάρια

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Φουάντ Σουκρ είναι ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο που έπαιξε βασικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία, αλλά και στην επίθεση στη Βηρυτό, το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 128.

Ο ιστότοπος Rewards for Justice του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Φουάντ Σουκρ υπηρετεί στο «ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ», βοηθώντας μαχητές και φιλοσυριακά στρατεύματα του καθεστώτος στη «στρατιωτική εκστρατεία της Χεζμπολάχ εναντίον των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης στη Συρία».


fuad_shukr__


Συνεργάτης του ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, κατά τα φαινόμενα από το Ισραήλ.

Το 2017 η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι προσφέρει αμοιβές ως αντάλλαγμα για χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό δύο ηγετών της Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων ήταν ο Φουάντ Σουκρ.


Ο Μουσίν Σουκρ ή Φουάντ Σουκρ ή Χατζί Μοχσέν, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, τα τελευταία 30 χρόνια. Επιπλέον, θεωρείται πως είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και μέλος του στρατιωτικού τμήματος από την ίδρυσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο Σουκρ βοήθησε τους μαχητές της Χεζμπολάχ και τα στρατεύματα του φιλοσυριακού καθεστώτος, καθώς μάχονταν κατά των δυνάμεων κατά του Άσαντ. 

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια.

fbi_reward


Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον όρισε ως «Ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα 13224».

Οι IDF τον έχουν κατονομάσει ως διοικητή του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ.


Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι για «όλα τα σενάρια»

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες Τρίτη το βράδυ πως θα προτιμούσε να αποφύγει «διευρυμένη σύρραξη» με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, προσθέτοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για «όλα τα σενάρια».

Ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι: «Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Χεζμπολά κι οι βάρβαρες επιθέσεις της οδηγούν τον λαό του Λιβάνου και όλης της Μέσης Ανατολής σε πιο μεγάλη κλιμάκωση». Και πρόσθεσε ότι: «Παρότι θα προτιμούσαμε οι εχθροπραξίες να επιλυθούν χωρίς διευρυμένη σύρραξη, (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) είναι πλήρως προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια».



Κάμαλα Χάρις: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Κάμαλα Χάρις, έκρινε χθες Τρίτη πως το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί» έναντι της Χεζμπολάχ, η οποία είναι «τρομοκρατική οργάνωση».

Τέλος, όπως πρόσθεσε «πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει διπλωματική λύση ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις».

Πλέον, ολοένα και πιο έντονοι γίνονται οι φόβοι για επέκταση στον Λίβανο του πολέμου, που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, και για γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.