Πιστό στην τακτική του, της «εξάλειψης» της Χαμάς, το Ισραήλ φέρεται πως είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του αυτοεξόριστου ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μάλιστα είναι ο δεύτερος ηγέτης μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης που φέρεται να έχει δολοφονηθεί μέσα σε λίγες ώρες, καθώς ακολούθησε το χτύπημα στη Βηρυτό, με στόχο τον - κατά το Τελ Αβίβ - «εγκέφαλο» της φονικής επίθεσης στα Υψίπεδα του Γκολάν, Φουάντ Σουκρ.

Δεδομένα, ο θάνατος του Χανίγια αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη Χαμάς, με το πλέον επιφανές στέλεχός της να μην είναι πλέον εν ζωή, με τους φόβους πλέον να οδηγηθούν σε οριστικό ναυάγιο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση - ένθεν και ένθεν - των ομήρων να είναι κάτι παραπάνω από ορατοί.

ismael_hanigia


Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί το εξής: τα δύο αυτά πλήγματα έγιναν όχι σε κάποιο «προσιτό» για το Ισραήλ τερέν, αλλά στην πρωτεύουσα των «άσπονδων» γειτόνων τους: στη Βηρυτό και την Τεχεράνη, ενώ έμμεσος στόχος φαντάζει πως είναι το ίδιο το Ιράν, το οποίο διατηρεί ως γνωστόν στενές σχέσεις τόσο με τη Χεζμπολάχ, όσο και με τη Χαμάς, αποτελώντας τον κυριότερο αντίπαλο του Ισραήλ στο θέατρο επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής.

Σε ό,τι αφορά το πλήγμα στη Βηρυτό, το Ισραήλ όχι μόνο ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ανακοίνωσε και την «εξουδετέρωσή» του Φουάντ Σουκρ, κάτι που η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνει, σημειώνοντας απλώς πως βρισκόταν στο κτίριο-στόχος της επίθεσης, από την οποία σκοτώθηκαν μία γυναίκα και δύο παιδιά.

fuad_shukr1


Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του IDF, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2024 μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή της Βηρυτού, υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας πληροφοριών AMN, και εξουδετέρωσαν τον Φουάντ Σουκρ, γνωστό ως «Σαγίντ Μουχσάν», ο οποίος ήταν ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του Χασάν Νασράλα.

Οι IDF ανέφεραν σε ανάρτηση στο Twitter ότι ο Σουκρ ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και κατηγορείται για τη δολοφονία 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, καθώς επίσης και για πολλές άλλες δολοφονίες Ισραηλινών και ξένων υπηκόων.



Επιπλέον, ο Σουκρ ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ. Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της οργάνωσης ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για 5 εκατ. δολάρια.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει πως είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Χανίγια - «Σημαντική η επίπτωση για τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία»


Το πλήγμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου έλαβε χώρα στις 19.40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), όταν αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωναν την ύπαρξη πυκνών καπνών, μετά από την επίθεση. Ακολούθησε τα ξημερώματα (02.00 ώρα Ιράν) η επίθεση στην Τεχεράνη, με στόχο τον Χανίγια και τον σωματοφύλακά του σε ένα «χτύπημα» στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μετά τη συμμετοχή του στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου την Τρίτη.


Ο στρατός του Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε πως είχε ρόλο σε αυτό, δηλώνοντας στο CNN ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι - μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου - έχουν προηγουμένως ορκιστεί να εξοντώσουν τη Χαμάς και την ηγεσία της ως απάντηση στην επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αργότερα δήλωσε ότι «διεξάγει μια αξιολόγηση της κατάστασης». 

Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο άμεσα η οργάνωση χαρακτήρισε ως «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή», είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου» αναφέρει από την πλευρά του ο αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN, Barak Ravid.

Αν και ο Χανίγια δεν είναι σημαντικός για το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της και είναι ο βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ για τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε ο Ravid.

«Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ravid, και οι ισραηλινές Αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση πριν από 10 μήνες που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, ήταν επί χρόνια πολιτικός ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης.

Ο Χανίγια είχε θρηνήσει τον θάνατο των παιδιών και των εγγονών του

Ο ηγέτης της Χαμάς είχε βιώσει ίσως την πιο δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να ζήσει ένας γονιός και αυτό ήταν ο θάνατος των παιδιών και των εγγονών του. Ειδικότερα, στις 10 Απριλίου είδε να χάνουν τη ζωή του 3 γιοι και 4 εγγόνια του από ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό Σάτι, βόρεια της Γάζας, εκεί όπου είχε γεννηθεί και ο ίδιος το 1962, μετά τον εκτοπισμό των Παλαιστίνιων γονιών του το 1948. Το ισραηλινό πλήγμα έλαβε χώρα την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού, με τον ίδιο τον Χανίγια να δηλώνει τότε από την Ντόχα: «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», προσθέτοντας πως «Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν» πρόσθεσε.


Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Χανίγια

Οι κύριοι παίκτες στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν ήδη τοποθετηθεί για το συμβάν, που μπορεί να αποτελέσει «θρυαλλίδα» για νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. 

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, για την ορκωμοσία του οποίου είχε μεταβεί στην Τεχεράνη ο Χανίγια, δήλωσε ότι η χώρα «θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά της και θα κάνει τους τρομοκράτες κατακτητές να μετανιώσουν για την άνανδρη πράξη τους». Δεν ανέπτυξε περαιτέρω λεπτομέρειες στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Υιοθετώντας μια πιο σκληρή ρητορική, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, είπε ότι η εκδίκηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, είναι «καθήκον της Τεχεράνης» επειδή συνέβη στην πρωτεύουσα του Ιράν, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έθεσε τις προϋποθέσεις για να «τιμωρηθεί σκληρά».

Το Κατάρ (εκ των μεσολαβητών στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα) και η Κίνα καταδίκασαν από την πλευρά τους τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, με την Ντόχα να δηλώνει ότι αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση» και το Πεκίνο να σημειώνει πως μπορεί να οδηγήσει σε «περαιτέρω περιφερειακή αστάθεια».

Η Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της την Τετάρτη μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη, αναφέρει το Reuters και για την πράξη αυτή δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά δήλωσε ότι αυτό θα κάνει τις ομάδες που είναι προσκείμενες στο Ιράν πιο αποφασισμένες να το αντιμετωπίσουν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, αναφέρθηκε στην έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Φιλιππίνες. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση και ότι δεν πιστεύει ότι ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια είναι μια «απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria. Ο ίδιος δήλωσε πως «Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία και θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», προσθέτοντας πως θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως αναφέρει το Ria.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξέφρασε τη λύπη του για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, για τον οποίο είπε ότι «μαρτύρησε», προσθέτοντας ότι έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης.

«Είχε αφιερώσει τη ζωή του στην παλαιστινιακή υπόθεση και στο να φέρει ειρήνη και ηρεμία στην Παλαιστίνη», είπε ο Φιντάν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία δική του και του Χανίγια.



Νωρίτερα με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει τη «στυγερή» δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, λέγοντας ότι η επίθεση είχε στόχο τη διάχυση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο.

«Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση για επίτευξη ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.