Τα πρόσωπα "κλειδιά" στις σχέσεις Ελλάδας με ΗΠΑ - Η στρατηγική Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα της κάλπης
Τα στελέχη δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών που έχουν αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και αποτελούν εχέγγυο ότι οι δεσμοί των δύο χώρων θα παραμείνουν ισχυροί
Λιγότερο από εκατό ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν προσεκτικά και τα δύο σενάρια, της εκλογής δηλαδή για πρώτη φορά της Κάμαλα Χάρις ή της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Παράλληλα, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις «άλλες» εκλογές: Την ίδια ημέρα, στις 5 Νοεμβρίου δηλαδή, πέρα από τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, στις κάλπες κρίνονται οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι 34 από τις 100 έδρες της Γερουσίας.
Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία, το 2019, ήταν, εξάλλου, συγκεκριμένη και στοχευμένη. Επεδίωκε σταθερά να αναπτύσσει καλές σχέσεις με το Κογκρέσο και τους ανθρώπους-κλειδιά και από τα δύο κόμματα, καθώς γνωρίζει καλά την ισχύ και την επιρροή που έχει το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε και στην κίνηση του υψηλού πολιτικού συμβολισμού, με την πρόσκληση που δέχθηκε να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, αλλά και στην πράξη, με την έγκριση των «ελληνικών» F-35 το «στοπ» στην αντίστοιχη προμήθεια που επιζητούσε η Άγκυρα, αλλά και την καθυστέρηση εντέλει στην έγκριση των F-16 για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Ο Γκας Μπιλιράκης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Φρανκ Παλόνε, ο Κρις Πάπας και η Ντίνα Τάιτους είναι ορισμένα από τα μέλη του Κογκρέσου με τα οποία συνομιλεί τακτικά η Αθήνα, που επιδιώκει, ωστόσο, σταθερά καλούς δεσμούς με τους προέδρους των δύο σωμάτων και με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σε αυτά.
Σε περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις την προεδρία των ΗΠΑ, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα μέσω διαφόρων προσώπων. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η προσωπική της φίλη, Ελένη Κουναλάκη, αναπληρώτρια κυβερνήτης της Καλιφόρνια και κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αγγέλου Τσακόπουλου. Μάλιστα, ο κ. Τσακόπουλος, η κόρη του και ο σύζυγός της, Μάρκος, είχαν χρηματοδοτήσει και στηρίξει ενεργά την έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Το κρίσιμο, βέβαια, είναι, σε περίπτωση νίκης της κυρίας Χάρις, ποιος θα είναι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει χτίσει σχέσεις εµπιστοσύνης µε τον σηµερινό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, τον Νίκολας Μπερνς, καθηγητή στο Χάρβαρντ, παλιό πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα (1997-2001) και πρώην σύµβουλο του κ. Μπάιντεν επί των Εξωτερικών, και µε άλλους υψηλόβαθµους από τον κύκλο των ∆ηµοκρατικών που ασχολούνται µε την εξωτερική πολιτική.
Το φαβορί, βέβαια, επί του παρόντος για την επικράτηση στην αναµέτρηση της 5ης Νοεµβρίου είναι ο Ντόναλντ Τραµπ. Ένας ισχυρός υποψήφιος υπουργός Οικονοµικών, σε περίπτωση νίκης του Τραµπ, είναι ο διευθύνων σύµβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιµι Ντάιµον, µε τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει προσωπική σχέση τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός έχει γνωριστεί και συνοµιλήσει εκτενώς και µε τον γαµπρό του κ. Τραµπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ενδέχεται να οριστεί ακόµα και υπουργός Εξωτερικών, σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουν δηµοσιεύσει αµερικανικά ΜΜΕ.
Μια σηµαντική γνωριµία του κ. Μητσοτάκη είναι ο Χάουαρντ Λόρµπερ, επιχειρηµατίας, επενδυτής και προσωπικός φίλος του Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος έχει παραδοσιακούς δεσµούς µε την ελληνική Οµογένεια της Αµερικής, που πηγάζουν από το γεγονός ότι ο παππούς και η γιαγιά του ήταν Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που µετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη.
Ο δε γερουσιαστής της Φλόριντα και σηµαίνον στέλεχος του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος Μάρκο Ρούµπιο (είχε ακουστεί και για υποψήφιος αντιπρόεδρος µε τον Τραµπ) είχε εισηγηθεί, µαζί µε τον Μποµπ Μενέντεζ, τον «Νόµο περί άµυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», µε προβλέψεις για την αναβάθµιση της αµυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισµού των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων, που άνοιξε και τον δρόµο για την απόκτηση των F-35.
Είναι, µάλιστα, χαρακτηριστικό ότι την περασµένη Πέµπτη απεστάλη υπογεγραµµένη από το υπουργείο Εθνικής Άµυνας, µετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, η Επιστολή Αποδοχής (LοA) για την έναρξη του προγράµµατος προµήθειας 20 µαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 A Lighting ΙΙ και συναφούς εξοπλισµού, µε δικαίωµα παραγγελίας επιπλέον είκοσι. Η ελληνοαµερικανική συνεργασία σε επίπεδο άµυνας, εξοπλισµών και γεωπολιτικής είναι ακόµα ένα εχέγγυο ότι οι δεσµοί των δύο χωρών θα παραµείνουν ισχυροί, όποιος και αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επόµενη τετραετία.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»