Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις,μέσω ενός λακωνικού tweet, στο οποίο αναφέρθηκαν τα εξής: «Μπορούμε τώρα να το επιβεβαιώσουμε: Ο Μοχάμμεντ Ντέιφ εξουδετερώθηκε».



Ο Ντέιφ έγινε στόχος επίθεσης σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Ραφάα Σάλαμεχ, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, στις 13 Ιουλίου.

Μια ημέρα αργότερα, ο θάνατος του Σάλαμεχ επιβεβαιώθηκε από τον στρατό, αλλά οι IDF δήλωσαν ότι δεν είχαν τελικές πληροφορίες σχετικά με τον Ντέιφ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι οι πληροφορίες τους που έδειχναν ότι ο Ντέιφ έφτασε σε ένα συγκρότημα που ανήκε στον Σαλαμέχ ήταν εξαιρετικά ακριβείς και ότι το ζευγάρι ήταν μαζί στο κτήριο που αποτέλεσε στόχο πολλών πυρομαχικών.

Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη περιπολούσαν στο συγκρότημα επί μισή ημέρα πριν από την εκτέλεση του πλήγματος, αφού οι IDF είχαν τις πρώτες ενδείξεις ότι ο Ντέιφ είχε συναντηθεί με τον Σαλαμέχ.

Μόλις επιβεβαιώθηκε από τον στρατό η πληροφορία ότι ο Deif είχε φθάσει στο συγκρότημα, δόθηκε στα αεροσκάφη η εντολή για το χτύπημα, το οποίο εκτελέστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Οι IDF μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από το χτύπημα.



Διέγραψε από τον χάρτη τον Ντέιφ ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Ο Οσάμα μπιν Λάντεν της Γάζας εξουδετερώθηκε - Ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς

Με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, έδειξε την επιτυχία του στόχου για το Τελ Αβίβ, διαγράφοντας σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter τον Ντέιφ από τους στόχους που έχει θέσει η χώρα, στον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς. Σε αυτήν ανέφερε τα εξής:

«Ο Muhammad Deif, ο «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας», εξουδετερώθηκε στις 13.07.24. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής αρχής στη Γάζα, και στην επίτευξη των στόχων αυτού του πολέμου.

Η επιχείρηση διεξήχθη με ακρίβεια και επαγγελματισμό από τον IDF και τον ISA. Αυτή η επιχείρηση αντανακλά το γεγονός ότι η Χαμάς διαλύεται και ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς μπορεί είτε να παραδοθούν είτε να εξαλειφθούν.

Το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ θα καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς - τόσο τους σχεδιαστές όσο και τους δράστες της σφαγής της 07.10. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εκπληρωθεί αυτή η αποστολή». Σημειώνεται πάντως πως η Χαμάς δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ισραήλ.


Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ ήταν επικεφαλής των Ταξιαρχιών Izzedine al-Qassam, του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος της Χαμάς. Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών. Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Φυλακίστηκε από τις ισραηλινές Αρχές το 1989 και μετά ίδρυσε τις Ταξιαρχίες με στόχο να συλλάβει Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ τον κατηγόρησε ότι σχεδίαζε και επέβλεψε βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς το 1996 και για συμμετοχή στη σύλληψη και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Είναι επίσης γνωστό ότι βοήθησε στην κατασκευή τούνελ που επέτρεψαν στους μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Γάζα.