Εκλογές ΗΠΑ: Η ευκαιρία της Κάμαλα Χάρις και τα "κλειδιά" της μονομαχίας απέναντι στον Τραμπ
Οι πρώτες υποσχέσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών
Ο γερουσιαστής στην Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και πρόεδρος της Παγκόσµιας ∆ιακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισµού, Λεωνίδας Ραπτάκης, αναλύει τα νέα δεδοµένα της κάλπης στις ΗΠΑ µετά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα
Η Κάµαλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1964 στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας. Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαµαϊκανός οικονοµολόγος και οµότιµος καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Στάνφορντ, αναγνωρισµένος για τις µελέτες του στον τοµέα των αναπτυξιακών οικονοµικών, ενώ η µητέρα της, Σαϊαµάλα Γκοπάλαν, ερευνήτρια στον τοµέα του καρκίνου του µαστού, προερχόταν από την Ινδία και είχε µετακοµίσει στις ΗΠΑ το 1960 για να κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήµιο Berkeley. Οι γονείς της γνωρίστηκαν µέσω του κινήµατος για τα πολιτικά δικαιώµατα, όµως χώρισαν όταν η Κάµαλα ήταν επτά ετών.
Για να σπουδάσει πέρασε το κατώφλι του Πανεπιστηµίου Howard στην Ουάσινγκτον, γνωστό για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ενώ ακολούθησαν οι σπουδές στη Νοµική Σχολή της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια ξεκίνησε την καριέρα της στον νοµικό τοµέα. Το 1998, ο εισαγγελέας Σαν Φρανσίσκο, Τέρενς Χάλιναν, που υπήρξε µέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα, και αργότερα, το 2004, η Χάρις τον νίκησε στις εκλογές και ανέλαβε το αξίωµα της εισαγγελέως του Σαν Φρανσίσκο. Ηταν η πρώτη Αφροαµερικανίδα γυναίκα στη θέση αυτή. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, εστίασε στη µείωση της εγκληµατικότητας, την αποδοτικότητα του δικαστικού συστήµατος και την προώθηση µεταρρυθµίσεων στο ποινικό δίκαιο. Υπήρξε επικεφαλής πολλών σηµαντικών υποθέσεων, µεταξύ των οποίων και η καταπολέµηση της διαφθοράς.
Το 2010 εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, όπου ασχολήθηκε µε τα δικαιώµατα των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του συστήµατος ποινικής δικαιοσύνης. Στη θέση αυτή εδραίωσε τη φήµη της ως µιας επιδραστικής δικηγόρου, µε εστίαση στη µεταρρύθµιση και την κοινωνική δικαιοσύνη, γεγονός που τελικά την προώθησε στη θέση της αντιπροεδρίας των ΗΠΑ. Ακολούθως η πολιτική καριέρα της γνώρισε ραγδαία εξέλιξη.
Στις 21 Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία των ΗΠΑ ως υποψήφια του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος. Στις πρώτες 24 ώρες της ανακοίνωσης, η καµπάνια της κατέρριψε το ρεκόρ του Μπέρνι Σάντερς για τις περισσότερες δωρεές σε µία ηµέρα. Ωστόσο, λόγω οικονοµικών περιορισµών, αποσύρθηκε από την κούρσα τον ∆εκέµβριο του 2019 και υποστήριξε τον Τζο Μπάιντεν.
Οι πρώτες υποσχέσεις
«Θα αγωνιστούµε για το δικαίωµα (των γυναικών) να αποφασίζουν αυτές για το σώµα τους, γνωρίζονταςπολύ καλά πως εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο Τραµπ θα προωθούσε την απαγόρευση της άµβλωσης σε κάθε Πολιτεία», είπε η Χάρις στην πρώτη προεκλογική εµφάνισή της, που έγινε στο Ντελαγουέρ. Υποσχέθηκε ακόµη πως θα βάλει την ενίσχυση της µεσαίας τάξης στο επίκεντρο της δυνητικής προεδρίας της, όπως και άλλες προτεραιότητες της παράταξης, ιδίως τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Σύµφωνα µε αµερικανικά ΜΜΕ, η νυν αντιπρόεδρος µπορεί να προσελκύσει εκ νέου κοινά, όπως οι µαύροι και οι Ασιάτες που είχαν αποµακρυνθεί όσοβρισκόταν στην προεκλογική κούρσα ο Μπάιντεν.
Μάλιστα, λίγες ώρες µετά την απόσυρση Μπάιντεν η οµάδα Win With Black Women οργάνωσε µια κλήση στην πλατφόρµα Zoom για να κινητοποιήσει την υποστήριξη προς τη Χάρις. Ακόµη, η Κάµαλα Χάρις στοχεύει να προσελκύσει και τους Λατίνους ψηφοφόρους. Εν τω µεταξύ, από τη στιγµή που ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόσυρσή του οι δωρεές έχουν ξεπεράσει τα 126 εκατ. δολάρια.
Σύµφωνα µε την επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε «ισχυρή θέση για να κερδίσει», επισηµαίνοντας τρεις βασικούς παράγοντες: την «τεκµηριωµένη υποστήριξη» της Χάρις µεταξύ των µαύρων, των ισπανόφωνων και των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν το βασικό εκλογικό σώµα των ∆ηµοκρατικών, την ευκαιρία να διευρύνουν το αυξανόµενο πλεονέκτηµα των ∆ηµοκρατικών στους ψηφοφόρους µε πανεπιστηµιακή µόρφωση και την απήχηση της Χάρις στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Υπενθυµίζεται ότι η Χάρις κατάφερε πολύ γρήγορα να εξασφαλίσει τη στήριξη αρκετών αντιπροσώπων της Εθνικής Επιτροπής των ∆ηµοκρατικών, συγκεντρώνοντας γύρω της πολλά κορυφαία στελέχη του κόµµατος, ενώ προχθές εξασφάλισε και τη θερµή υποστήριξη του ζεύγους Οµπάµα, ύστερα απο ένα άκρως φιλικό τηλεφώνηµα που είδε το φως της της δηµοσιότητας. Πάντως οι επόµενες µέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιµες, καθώς η Χάρις καλείται να αποδείξει στους ∆ηµοκρατικούς ότι έχει σχέδιο για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραµπ και να γίνει εκείνη η ένοικος του Λευκού Οίκου για την επόµενη πενταετία.
Υπάρχει ενότητα
Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» συνοµίλησε µε τον Λεωνίδα Ραπτάκη, γερουσιαστή στην Πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ και πρόεδρο της Παγκόσµιας ∆ιακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισµού. Ο Ελληνοαµερικανός γερουσιαστής των ∆ηµοκρατικών ανέφερε ότι «ο Μπάιντεν φάνηκε από το debate µε τον Τραµπ ότι έχει σοβαρό θέµα, ενώ αυξήθηκαν οι πιέσεις για απόσυρση τόσο από στελέχη και υποστηρικτές του κόµµατος όσο και από τους δωρητές και τους ψηφοφόρους. Το 85% πίστευαν ότι ο Μπάιντεν έπρεπε να αποσυρθεί. Ετσι ο πρόεδρος είδε ότι δεν υπάρχει ευκαιρία για να νικήσει. Νοµίζω πως είδε ότι τα ποσοστά της Κάµαλα Χάρις ήταν καλύτερα και αυτό φάνηκε το βράδυ της απόσυρσής του. Η Χάρις ήταν µόλις δύο µονάδες πίσω από τον Τραµπ στις Πολιτείες που θα αποδειχθούν κλειδί των εκλογών».
Σύµφωνα µε τον κ. Ραπτάκη, «πλέον υπάρχει καλύτερη ευκαιρία µε την Κάµαλα Χάρις, όµως το κλειδί είναι ποιον θα επιλέξει για την αντιπροεδρία. ∆ηλαδή εάν θα είναι δυνατή υποψηφιότητα. Παράλληλα, είδαµε ότι το ∆ηµοκρατικό Κόµµα είναι ενωµένο. Είδαµε ότι και στις 50 Πολιτείες τα µέλη υποστηρίζουν την Κάµαλα Χάρις. Ακόµη είδαµε πως το 85% των εκλεγµένων ∆ηµοκρατικών την υποστηρίζουν.
Επίσης παρατηρήσαµε ότι όσοι ακούγονταν για πιθανοί υποψήφιοι πρόεδροι έκαναν όλοι πίσω και βρίσκονται στο πλευρό της. Πλέον µιλάµε για ένα συσπειρωµένο ∆ηµοκρατικό Κόµµα. Θα έχουµε µεγάλη µάχη, δεν µπορώ να πω ποιος θα νικήσει, καθώς τα πράγµατα αλλάζουν µέρα µε τη µέρα. Εκτιµώ ότι και τα δύο κόµµατα πάνε στις εκλογές µε µικρότερη διαφορά και ο αµερικανικός λαός είναι αυτός που θα διαλέξει.
Πιστεύω ότι πλέον υπάρχει µεγάλη διαφορά από τη στιγµή που αποσύρθηκε ο Μπάιντεν και τα αποτελέσµατα θα είναι πολύ κοντινά». Απαντώντας στο εάν η Κάµαλα Χάρις µπορεί να προσελκύσει νεανικά κοινά, υποστήριξε ότι «προ ηµερών είδα ένα βίντεο από τη Φιλαδέλφεια, στο οποίο µιλούσαν τέσσερις νέοι. Οι τρεις εξ αυτών δήλωσαν αµέσως ότι θα ψηφίσουν την Κάµαλα Χάρις και ο τέταρτος δήλωσε ότι δεν ξέρω πολλά γι’ αυτήν, αλλά θα µελετήσω προτού αποφασίσω. Νοµίζω ότι θα κερδίσει τους νέους από 18 έως 30 ετών. Οι νέοι βλέπουν ένα καινούργιο πρόσωπο από τη νέα γενιά.
Η Κάµαλα Χάρις πρέπει να δείξει στον αµερικανικό λαό πώς θα είναι η προεδρία της. Μια τέτοια ευκαιρία θα της δοθεί στο συνέδριο στο Σικάγο». Κληθείς να απαντήσει στο πρόσωπο που θα µπορούσε η Κάµαλα Χάρις να επιλέξει για αντιπρόεδρο, επεσήµανε πως «θα µπορούσε να είναι από την Πενσιλβάνια, από την Αριζόνα... ∆εν πιστεύω ότι θα είναι κάποιο άλλο πρόσωπο».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτηµα σχετικά µε τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραµπ, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ απάντησε πως «δεν θα αλλάξει κάτι. Γνωρίζουµε τι έκανε ο Τραµπ στα ελληνικά θέµατα, αλλά και τι είδαµε κατά την προεδρία Μπάιντεν. Πρέπει να δούµε ποιους υπουργούς θα έχει ο Τραµπ. ∆ηλαδή θα γυρίσει ο Ποµπέο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, ο οποίος είναι φιλέλληνας; Θα δούµε σε κάποια θέση τη Νικόλ Μαλλιωτάκη; Ο χρόνος θα δείξει».
* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής