Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ Πολ Γουίλαν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες περί κατασκοπείας τις οποίες αρνούνται οι ίδιοι και οι ΗΠΑ, μεταφέρονται ήδη εκτός Ρωσίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία αιχμαλώτους που κρατούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Το Κρεμλίνο απελευθερώνει επίσης τον αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Κάρα-Μούρζα ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ένας ακτιβιστής με διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα, ο Κάρα-Μούρζα, 42, υπήρξε σκληρός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2023 σε ποινή-ρεκόρ 25 ετών φυλάκισης για προδοσία και άλλες κατηγορίες που αφορούν σε κριτική στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει εκτενείς συνομιλίες για να επιτύχουν την απελευθέρωση των Γκέρσκοβιτς και Γουίλαν, των οποίων τη φυλάκιση έχει χαρακτηρίσει «άδικη» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.