Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει και την Ελλάδα, ωστόσο ακόμη μεγαλύτερες θα είναι όμως οι συνέπειες αν συγκρουστούν δύο κράτη.

Πλέον, όλοι φοβούνται μην γίνει πόλεμος μεταξύ κρατών πλέον και όχι μεταξύ Ισραήλ και εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αυτή τη φορά η σύγκρουση θα είναι μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ή Ισραήλ και Λιβάνου. Αυτό θα κριθεί από το πώς θα συντονιστούν Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι απέναντι στο Ισραήλ και πώς θα αντιδράσει ο Νετανιάχου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στον Σκάι ότι δύο πράγματα είναι σίγουρα σε αυτή τη φάση για την Ελλάδα: Θα έχουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και Σύριοι (εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν στον Λίβανο) ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ αν αποσταθεροποιηθεί και η Αίγυπτος θα έχουμε ροές και από εκεί.

Δεν αποκλείεται να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα ακόμα και Ισραηλινοί. Ήδη σήμερα 70.000 επιβάτες συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι οποίοι φεύγουν καθώς φοβούνται τη διακοπή των αεροπορικών δρομολογίων ενώ κάποιοι από αυτούς θα έρθουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d34cvqe7088p)

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ καλούν όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση

Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν κινήσεις «αποσυμπίεσης». Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καλεί όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση. «Οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν, δεν εμπλέκονται στη δολοφονία του Χανίγιε», λέει, για να «καλμάρει» την Τεχεράνη.

Οι τόνοι όμως δεν πέφτουν. Το Ιράν, σε έκτακτη σύσκεψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

Τούρκος ΥΠΕΞ: "Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής"

Και η Τουρκία «σκληραίνει» τη στάση της. Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν είπε ότι «ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής», ενώ οργισμένος είναι ο Ερντογάν με τη δολοφονία του «αδερφού», Χανίγια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33na5w7bg0x)