Η Μέση Ανατολή «βράζει», ο πλανήτης κρατά την ανάσα του. Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου και άλλαξε δραματικά τα δεδομένα στο μέτωπο του πολέμου, καθώς, πλέον, το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύρραξης δείχνει περισσότερο από ποτέ ορατό.

Αναφερόμαστε, προφανώς, στο πιθανό σενάριο, όπως εξελίσσεται η κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ, τουλάχιστον δύο, κρατών με ό,τι αυτό σημαίνει για τη γεωπολιτική σταθερότητα. Μεταξύ, δηλαδή, του Ισραήλ και του Ιράν ή μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε πια για μια σύγκρουση μόνο μεταξύ του Τελ Αβίβ και μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης, αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο, που απειλεί ευθέως την ειρήνη σε μεγάλη κλίμακα. Κι αυτό καθώς μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και βέβαια και την Ελλάδα, καθώς η ανάφλεξη θα προκαλέσει ντόμινο δυσμενών επιπτώσεων και στη χώρα μας.

«Διανύουμε τη δυσκολότερη φάση μεταπολεμικά». Αυτή είναι η εκτίμηση της Αθήνας κι ενώ γνώστες των εξελίξεων πιστεύουν ότι όλα θα κριθούν από το πώς θα συντονιστούν Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι απέναντι στο Ισραήλ και πώς θα αντιδράσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν κινήσεις «αποσυμπίεσης», οι οποίες για την ώρα δεν αποδίδουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση, ματαίως όμως, καθώς οι τόνοι παραμένουν πολεμικοί την ώρα που το Ιράν, σε έκτακτη σύσκεψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Στη σύνοδο αυτή, αρκετά κράτη-μέλη εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση. Σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με σύσταση αποχώρησης των Ελλήνων από τα εδάφη που φλέγονται. Ειδικά στη Βηρυτό, για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα η οποία αριθμεί περί τους είκοσι χιλιάδες, με την ελληνική πρεσβεία να παραμένει ανοιχτή επί 24ώρου βάσεως και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε εκτενή αναφορά στις συνέπειες για την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά την αύξηση μεταναστευτικών ροών, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Διπλωματικοί κύκλοι υπενθύμιζαν, μιλώντας στην «Απογευματινή», ότι από τη στιγμή που δολοφονήθηκε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς θα «παγώσουν» οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Διότι ο Ι. Χανίγια ήταν εκείνος που διαπραγματευόταν εκ μέρους της Χαμάς με το Κατάρ και την Αίγυπτο.

«Εμείς έχουμε εξασφαλίσει, και δεν είναι πολλές οι χώρες που το έχουν πράξει αυτό, το να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους ενεργούς δρώντες στην περιοχή», είπε ο κ. Γεραπετρίτης (Σκάι). «Στόχος μας είναι να βγει η Ελλάδα κατά το δυνατόν αλώβητη και να βγούμε όλοι από την κρίση αυτή την επόμενη μέρα, χωρίς να έχουμε τόσο δραματικές συνέπειες για την οικουμένη». Εκτός του Μεταναστευτικού, η κρίση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα και σε ένα ακόμα επίπεδο. Στα Ελληνοτουρκικά. Με την έννοια ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, φίλος του Χανίγια, θα ρίξει την προσοχή του στο Ισραήλ, με το οποίο η Αθήνα διατηρεί τα τελευταία χρόνια στρατηγική σχέση. Είναι ενδεικτικές οι απειλές του Τούρκου προέδρου περί... εισβολής στο Ισραήλ αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. «Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει να κλέβει εδάφη, η κλοπή εδαφών είναι η πολιτική του. Ένα σωρό άνθρωποι χειροκροτούν τον Νετανιάχου. Δηλαδή αδιαφορούν για το ότι αυτός που χειροκροτούν είναι ο Χίτλερ της εποχής», είπε στοχοποιώντας και τους Αμερικανούς, τους οποίους δεν κατονόμασε, αλλά «φωτογράφισε».

Στον αντίποδα, η χώρα μας κρατά πιο ισορροπημένη στάση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθάρισε: «Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει. Χρειάζεται να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα την καθιστά πολύ ισχυρή και δεν γεννά λόγους ανησυχίας για τους πολίτες. Εμείς στηρίξαμε την κατάσταση με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή