Πλήθος κόσμου παρευρέθη στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στη Ντόχα του Κατάρ. Την ίδια ωρα τελετές επιμνημόσυνης δέησης πραγματοποιήθηκαν σε Τουρκία, Λίβανο, Υεμένη, Πακιστάν, Μαλαισία και Ινδονησία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελετής η οικογένεια του ηγέτη της Χαμάς βρισκόταν υπό αυστηρή περιφρούρηση.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο τέμενος στα βόρεια της Ντόχα το παρών έδωσαν οΧάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς, υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης αλλά και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Σημειώνεται ότι η Τουρκία και το Πακιστάν κήρυξαν ημέρα πένθους την Παρασκευή προς τιμήν της Χανίγια, ενώ η Χαμάς ζήτησε να πραγματοποιηθούν «βουημένες πορείες οργής… από κάθε τζαμί» μετά την προσευχή της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία της Χανίγια.


Τέλος το απόγευμα ολοκληρώθηκε και η συμβολική επιμνημόσυνη δέηση στην Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής της Παρασκευής. Αντίστοιχες προσευχές έγιναν και σε όλα τα τεμένη της χώρας. Μάλιστα αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία Ερντογάν στην τελετή κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Πάντως στην προσευχή στην Αγιά Σοφιά παρέστη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, ο Αλί Ερμπάς, που εμφανίστηκε στο κήρυγμά του κρατώντας ένα σπαθί.

Τον σκότωσαν με κρυμμένη βόμβα

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε την Τετάρτη με μια «έξυπνη» βόμβα που εισήχθη κρυφά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε, και όχι από πύραυλο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, η βόμβα ήταν εξελιγμένη τεχνολογικά και τηλεχειριζόμενη, ενώ την είχαν «φυτέψει» στον ξενώνα που διέμενε ο πρώην ηγέτης της Χαμάς πριν από δύο περίπου μήνες.

Ο ξενώνας διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Νεσχάτ, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης. Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν για την ορκωμοσία του προέδρου. Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, είπαν οι πέντε αξιωματούχοι, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα. Από την έκρηξη σκοτώθηκε επίσης ένας σωματοφύλακας.

Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε ορισμένα παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Οι ζημιές αυτές ήταν επίσης εμφανείς σε μια φωτογραφία του κτιρίου που μοιράστηκαν με τους New York Times.

Ο Χανίγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, είχε μείνει στον ξενώνα αρκετές φορές όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής. Όλοι οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία.