Την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να σπεύδουν μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35m964neb01)


Ιράν: Συλλαμβάνει δεκάδες για τη δολοφονία Χανίγια

Το Ιράν έχει συλλάβει τουλάχιστον δώδεκα άτομα για ύποπτη σχέση με τη δολοφονία του Ισμαίλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς που γνωρίζουν την έρευνα.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματικοί των ιρανών πληροφοριών, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και προσωπικό στον ξενώνα που διοικείται από το IRGC, αναφέρει η έκθεση. Οι Ιρανοί φοβούνται ότι μια μεγάλη παραβίαση της ασφάλειας μέσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους έκανε δυνατή την τολμηρή δολοφονία.

Η Telegraph ανέφερε νωρίτερα ότι η Μοσάντ στρατολόγησε ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα και στη συνέχεια να το πυροδοτήσουν εξ αποστάσεως, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς στο Ιράν είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby Al Jadeed ότι ένας αερομεταφερόμενος βλήμα στόχευε τη Χανίγια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35x1hcqg8ah)


«Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ στις 12-13 Αυγούστου»

Την ιερή ημέρα Tisha B’Av φέρεται πως σκοπεύει το Ιράν να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ, αναφέρουν πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τις μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της ιερής ημέρας των Εβραίων, η οποία ξεκινά στις 12 Αυγούστου και τελειώνει την επομένη, στις 13/8.

Η Tisha B'Av σηματοδοτεί το τέλος των τριών εβδομάδων μεταξύ των δεινών της καταστροφής του Ναού του Σολομώντα από τη Νεο-Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία όσο και του Δεύτερου Ναού από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην Ιερουσαλήμ. Θεωρείται η πιο θλιβερή ημέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο και πιστεύεται ότι είναι μία ημέρα που προορίζεται για τραγωδία.

Όπως μετέδωσε το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει επίθεση του Ιράν, σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.


Τα τρία σενάρια πιθανών αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ

Καθώς η ιρανική ηγεσία ζυγίζει τους τρόπους με τους οποίους θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, οι επιλογές της είναι τρεις, σύμφωνα με τον αναλυτή από την Τεχεράνη Αμίρ Χοσεΐν Βαζιριάν.

Η πρώτη επιλογή είναι μια «άμεση επιχείρηση», όπως το μπαράζ πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν τον περασμένο Απρίλιο κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με όσα λέει ο Ιρανός αναλυτής στο Newsweek, είναι μια «έμμεση επιχείρηση», όπου το Ιράν θα κινητοποιήσει τους «πληρεξουσίους» του, ειδικά τη Χεζμπολάχ και τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η τρίτη επιλογή για το Ιράν -κατά τον Βαζιριάν- είναι μια «υβριδική επιχείρηση», που θα περιλαμβάνει τόσο μια άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ όσο και ταυτόχρονες επιθέσεις από συμμάχους του, του «άξονα της αντίστασης».

«Νομίζω ότι το Ιράν και άλλα μέλη του άξονα της αντίστασης μπορούν να επιτεθούν στη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ακόμη και στη Χάιφα. Είναι σημαντική μια συμβολική επίθεση στο Ισραήλ και το λιμάνι του», λέει ο Ιρανός αναλυτής.

Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ένας από τους πιο αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο μεγάλη θα είναι η απάντηση του Ιράν θα βασιστεί στον τρόπο με τον οποίο εξόντωσε το Ισραήλ τον Χανίγια.

Ο Βαζιριάν θεωρεί, πάντως, ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ολοκληρωτικό πόλεμο: «Νομίζω ότι είναι σαν παρτίδα σκάκι, όπου το Ιράν και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην αρχή του παιχνιδιού, προκειμένου να συνεχίσουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και στον τρέχοντα πόλεμο».


Αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της η Τουρκία λόγω της έντασης Ισραήλ - Ιράν

Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Ιράν για απόψε, λόγω της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι πτήσεις προς διάφορες πόλεις του Ιράν θα ξαναρχίσουν το πρωί του Σαββάτου.

Ο Haniyeh δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην ιρανική πρωτεύουσα της Τεχεράνης. Η Χαμάς και το Ιράν έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία, αλλά το Τελ Αβίβ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη.