Το Κυπριακό «δοκιμάζει» τον διάλογο με την Τουρκία. Ανέκαθεν οι γνώστες των εθνικών θεμάτων και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις επεσήμαιναν ότι οι σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας «περνούν» μέσα από το Κυπριακό και vice versa. Οσο δεν δίνεται λύση, η «πληγή» μένει ανοιχτή. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της συμπλήρωσης πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή στο νησί, έπεσε αρκετό αλάτι σε αυτήν την ανοιχτή «πληγή».

Η φιέστα ντροπής στα Κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων και οι επιθέσεις στον Νίκο Δένδια τάραξαν για τα καλά τα «ήρεμα νερά». Σε συνδυασμό, φυσικά, με τις NAVTEX και την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει, όμως, να αναλυθεί το Κυπριακό, καθώς, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Π», αναμένονται εξελίξεις. Μετά τα καθιερωμένα «μπάνια του λαού», η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας θα χτυπήσει στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται εκ νέου συνάντηση μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Η Ελλάδα θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ μετά την ανάληψη της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Ενας στόχος που επετεύχθη ύστερα από πολυετή προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική διπλωματία, ήδη από την προηγούμενη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτό το παράσημο στο πέτο μας λίγο πριν από τη διαφαινόμενη επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της. Θα συνεχίσουμε με φρόνηση να ασκούμε την εξωτερική πολιτική. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εξωτερική πολιτική αρχών. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στις εθνικές μας θέσεις. Με σθένος, πειθώ και με αρωγό το Διεθνές Δίκαιο, πιστεύουμε ότι οι θέσεις αυτές θα δικαιωθούν και θα οδηγηθούμε σε μια επανένωση του νησιού», έλεγε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Νωρίτερα, ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη, επαναφέρουν τη συζήτηση για το Κυπριακό. Χθες προτάθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ αναμένεται να υπάρξουν και εκεί εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θεωρείται δεδομένο ότι η κατάσταση θα «ξεκολλήσει» από την αδράνεια τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η φημολογούμενη πενταμερής συνάντηση -που λέγεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο- δεν έχει «κλειδώσει».

Ενδεικτική της κινητικότητας που δειλά δειλά παρατηρείται και χειρουργικά επιδιώκεται είναι η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε: «Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2023 περιελήφθη ρητή διάταξη σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρακολουθεί το Κυπριακό σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του. Αρα, πλέον αποτελεί μείζονα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης το θέμα του Κυπριακού. Εχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό. Το πρώτο βήμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά μόνο το βήμα διαλόγου, δηλαδή οι δύο ηγέτες να καθίσουν να συζητήσουν, στο πλαίσιο πάντοτε που προσδιορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Από την πλευρά του, ο Ν. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», εξήγησε ότι δεν υπάρχει plan B. Μία είναι η λύση για το Κυπριακό, στο πλαίσιο φυσικά των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και είναι μονόδρομος. «Το έχω πει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Μία είναι η επιδίωξή μας: η λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η δική μας θέση και σε καμία περίπτωση δεν συζητούμε λύση δύο κρατών», τόνισε ο Ν. Χριστοδουλίδης. Αγκυρα και ψευδοκράτος, βεβαίως, επιμένουν στη διχοτόμηση του νησιού και επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Τ. Ερντογάν, για παράδειγμα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε με θράσος: «Το χρόνιο κυπριακό πρόβλημα είναι έργο αυτών που φοβούνται τη λύση. Η ελληνική πλευρά σαμποτάρει τη λύση. Εμείς στεκόμαστε πίσω από την υπόθεση της Κύπρου. Το τουρκοκυπριακό κράτος πρέπει να αναγνωριστεί». Το ερώτημα είναι πού θα οδηγήσουν αυτοί οι «παράλογοι» μονόλογοι. Αν οδηγήσουν κάπου...

Με πληροφορίες από τα Παραπολιτικά και την Κατερίνα Τσαμούρη