Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ (στο βόρειο Ισραήλ) στον κατάλογο των στόχων της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες», αναφέρει η ανακοίνωση του φιλοϊρανικού κινήματος.


Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Χώρες «καλούν» τους πολίτες να φύγουν από το Λίβανο

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με «όποιο εισιτήριο είναι διαθέσιμο», εν μέσω έξαρσης της έντασης στη Μέση Ανατολή δηλώνοντας: «Ενθαρρύνουμε όσους επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο να κάνουν κράτηση οποιουδήποτε εισιτηρίου έχουν στη διάθεσή τους, ακόμα κι αν αυτή η πτήση δεν αναχωρεί αμέσως ή δεν ακολουθεί το δρομολόγιο πρώτης επιλογής τους. Οι πολίτες των ΗΠΑ που δεν έχουν χρήματα για να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία για οικονομική βοήθεια μέσω δανείων επαναπατρισμού. Συνιστούμε στους πολίτες των ΗΠΑ που επιλέγουν να μην αναχωρήσουν από τον Λίβανο να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να είναι έτοιμοι να καταφύγουν στη θέση τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέδωσε επίσης συμβουλές στους πολίτες της, λέγοντας σε όσους βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν αμέσως και προειδοποιώντας άλλους να μην ταξιδέψουν προς τα εκεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καναδάς, που έχει επίσης προειδοποιήσει τους υπηκόους του να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, πέρα ​​από τις υπάρχουσες συμβουλές που τους έχει δώσει αποτρέποντάς τους να μεταβούν στον Λίβανο, επειδή η «κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω χωρίς προειδοποίηση» στην περιοχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντείνει τις προετοιμασίες για πιθανή εκκένωση Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο. Το Σάββατο, η κυβέρνηση επανέλαβε την έκκληση προς τους Βρετανούς υπηκόους του να φύγουν όσο «οι εμπορικές επιλογές είναι ακόμη διαθέσιμες», προσχωρώντας στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Επίσης, η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι συνιστά τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Τέλος, δεκάδες εταιρείες αναστέλλουν μία μία τις πτήσεις προς Λίβανο και Ισραήλ ωστόσο, ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να πετούν καθιστώντας ακόμα διαθέσιμη την επιλογή να εγκαταλείψουν οι πολίτες την περιοχή.