Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν θα ενέκρινε ο ίδιος μία τέτοια συνάντηση, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση για το Κυπριακό επαναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπου προτάθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου.

Όπως εξήγησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, δεν συζητείται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και της απόδοσης ίσου διεθνούς καθεστώτος στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, οι δηλώσεις Τατάρ για την τριμερή μεταφέρονται στο κύριο θέμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», την Κυριακή. Όπως ανέφερε ο κ.Τατάρ, η θέση της τουρκικής πλευράς για το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία επιστροφή σε διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή λύση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης τελείωσε στο Κραν Μοντανά. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος είναι προφανές, δεν υπάρχει ανάγκη για μία τριμερή συνάντηση ή συνάντηση οποιασδήποτε άλλης μορφής».

Τέλος, ο Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ αρνήθηκε «τους ισχυρισμούς» του Προέδρου για τριμερή συνάντηση.