Για κάθε ενδεχόμενο ετοιμάζονται οι ΗΠΑ αναφορικά με τη στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις δηλώσεις Αμερικανού υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το ΥΠΕΞ θέτει σε λειτουργία γραμμή έκτακτης ανάγκης για τον Λίβανο

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο.

Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.

ΗΠΑ: Προειδοποίηση στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο

Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, ενώ προχωρούν στην ανάπτυξη περισσότερων πολεμικών μέσων στη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας προληπτικά κι αμυντικά μέτρα, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Φίνερ αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Ο στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση, ο στόχος μας είναι η αποτροπή, ο στόχος μας είναι η άμυνα του Ισραήλ», δήλωσε ο Φίνερ σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CBS και στην εκπομπή «Face the Nation».

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, την Τετάρτη στην Τεχεράνη, μία ημέρα μετά από την επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό και την εξουδετέρωση του Φουάντ Σουκρ υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, που όπως και η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η G7 καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση, ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

«Με τους εταίρους μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα γεγονότα που απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επέκταση της κρίσης στην περιοχή, αρχής γενομένης από τον Λίβανο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμπόδιζε την οδό του διαλόγου και της μετριοπάθειας και θα ενθάρρυνε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της G7 ζητείται επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα

Οι επιδρομές του Ισραήλ κατά δύο σχολείων σήμερα στην πόλη της Γάζας, είχαν ως στόχους ενόπλους της Χαμάς που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Τα σχολεία χρησιμοποιούνταν από την Ταξιαρχία Αλ Φουρκάν της Χαμάς ως εγκαταστάσεις απόκρυψης των τρομοκρατών κι ως κέντρα διοίκησης, τα οποία, σχεδίαζαν και πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων άμυνας (IDF), αλλά και κατά του κράτους του Ισραήλ». ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε από το Λίβανο, δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Νέες απειλές κατά του Ισραήλ εκτοξεύει η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης και όχι απο βόμβα τοποθετημένη στον ξενώνα όπου διέμενε, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα.