Το Ισραήλ βρίσκεται επί ποδός πολέμου, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως είναι θέμα 24 ωρών μία επίθεση από το Ιράν και τους συμμάχους του.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές το πιθανότερο σενάριο είναι μια απευθείας επίθεση από το Ιράν, με εκατοντάδες πυραύλους και drones, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Την απάντησή της ετοιμάζει και η Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο ενώ απειλές έχουν εξαπολύσει και η Χούθι της Υεμένης, που δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επίθεση. Το Ιράν στηρίζουν ακόμη ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Το χειρότερο σενάριο είναι να επιτεθούν όλοι ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές. Κάτι τέτοιο θα βάλει σε τεράστια δοκιμασία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d37azk896g3l)

Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι ότι βασική επίθεση θα προέλθει από το Ιράν και τον Λίβανο. Τον Απρίλιο το Ιράν εξαπέλυσε πρώτα drones, στη συνέχεια πυραύλους τύπου Cruise και στη συνέχεια βαλλιστικούς πυραύλους. Ο χρόνος πτήσης των drones είναι 3 – 4 ώρες ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 15 λεπτά. Οπότε είναι πιθανό αυτή τη φορά το Ιράν να εξαπολύσει πρώτα βαλλιστικούς πυραύλους, δίνοντας λιγότερο χρόνο στο Ισραήλ να προετοιμαστεί.

Σχετικά με τους στόχους, οι αναλυτές λένε ότι τον Απρίλιο το Ιράν στόχευσε κυρίως μια αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ και στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Το κακό σενάριο είναι αυτή τη φορά να στοχεύσει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στο κέντρο του Ισραήλ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος να χτυπηθούν άμαχοι.