Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος εν αναμονή της διαφαινόμενης κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Αθήνα και Λευκωσία διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας κι ενώ πλήθος παραμέτρων μπαίνουν στο μικροσκόπιο, πολύ περισσότερο όταν η Άγκυρα δείχνει να εμπλέκεται στη νέα κρίση, η έκταση της οποίας, όπως και οι συνέπειές της στη γεωπολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου παραμένουν ακόμη άγνωστες.

*Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ


Οι απειλές Χεζμπολάχ και Τουρκίας και η ελληνική αντίδραση 

Οι πρόσφατες απειλές πάντως του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατά της Κύπρου, όπως και οι δήθεν διπλωματικές προειδοποιήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, προς Αθήνα και Λευκωσία για τους κινδύνους από την κρίση στη Μέση Ανατολή, δεν περνούν διόλου απαρατήρητες. Θυμίζουμε ότι προ μηνός περίπου, ο Φιντάν είχε δηλώσει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα «έχουν γίνει βάσεις για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Μ. Ανατολή» και κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο σύστηνε σε Αθήνα και Λευκωσία: «Μείνετε μακριά από αυτά τα πράγματα γιατί θα έρθει φωτιά και θα σας βρει».

Στην πραγματικότητα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κινούμενος στη λογική της Χεζμπολάχ, μίλησε ουσιαστικά περί άμεσης εμπλοκής Ελλάδας και Κύπρου στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αλλά και για τη διάχυση της κρίσης, εάν επέλθει γενικευμένη σύγκρουση. Η Τουρκία φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τις απειλές της Χεζμπολάχ, στοχοποιώντας Ελλάδα και Κύπρο ως συμμάχους του Ισραήλ, για να ικανοποιήσει προφανώς τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή με δεδομένο πως επιδιώκει να έχει ενεργό ρόλο εμφανιζόμενη ως περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας άλλωστε έχει ερεθίσει σφόδρα την Άγκυρα, η οποία δεν θέλει να μείνει έξω από την εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών πόρων.

Κι ενώ ο ακριβής ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στη νέα ένταση και στην κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων μένει να αποδειχθεί, στην Αθήνα όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός θέλοντας να προλάβουν πλήγματα κατά ισραηλινών -και όχι μόνον- στόχων. ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο ασύμμετρων επιθέσεων στον ελληνικό χώρο. Αντιστοίχως και στην Κύπρο, όπου φαίνεται να έχουν διεισδύσει σκληροί ισλαμικοί πυρήνες, την ώρα δε που η Λευκωσία ετοιμάζεται να δεχθεί εκατοντάδες υπηκόους τρίτων χωρών αλλά και Λιβανέζους. Ταυτόχρονα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται επίσης σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής με δεδομένο πως ουδείς μπορεί να απο κλείσει τυχόν χτύπημα της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου με πρόφαση ότι από εκεί απογειώνονται ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ή ακόμη και κατά της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, ενώ παράλληλα, στη Λευκωσία επικαιροποιήθηκε το σχέδιο «Ναυκράτης», στην περίπτωση που λόγω της έκρυθμης κατάστασης στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή χρειαστεί η Κύπρος να γίνει ασφαλής κόμβος για τις εκκενώσεις προσφύγων και υπηκόων τρίτων χωρών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης (210 3681017) για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στον Λίβανο.

Τα σενάρια στο υπουργείο Οικονομικών

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται φόβοι πως ένας γενικευμένος πόλεμος θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και βεβαίως στον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η έλλειψη προϊόντων που θα καταγραφεί αναμένεται να εκτινάξουν τον τιμάριθμο σε μια συγκυρία κατά την οποία η ακρίβεια ήδη πλήττει τη μέση ελληνική οικογένεια. Η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και παράτασης των πολεμικών συγκρούσεων με ευρύτερη εμπλοκή χωρών.

Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας.

Πρόκειται για παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στα συρτάρια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκονται, ούτως ή άλλως, τα σενάρια των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων που είχαν καταρτιστεί προκειμένου να προβλέψουν πιθανές επιπτώσεις σε βασικά οικονομικά μεγέθη.