Νίκη του υποψήφιου του σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα, Βαγγέλη Τάβου, έβγαλαν οι κάλπες στη Χειμάρρα, αφού στο 100% των αποτελεσμάτων συγκέντρωσε ποσοστό 58,83% με 4.858 ψήφους, ενώ ο Πέτρος Γκικουρίας συγκέντρωσε το 41,17% με 3.400 ψήφους.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (4/8) στο κέντρο της εκλογικής επιτροπής στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Χειμάρρας, με τους δύο υποψήφιους να βρίσκονται στην αίθουσα, καθώς επίσης και ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, αλλά και ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Blendi Klosi.

Σύμφωνα με το himara.gr, μέχρι τις 6.30 το πρωί είχαν ανοιχτεί 25 από τις 36 κάλπες και ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τάβος προηγούνταν με 3.497 ψήφους έναντι 2.206.

Το τελευταίο διάστημα η αλβανική κυβέρνηση προσπαθούσε με κάθε μέσο να αποτρέψει την εκλογή του Πέτρου Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ομόνοια και κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι ο συνεχιστής του συνδυασμού του Φρέντι Μπελέρη, που κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 2023.

Αποχωρώντας εκλογικοί αντιπρόσωποι της Ομόνοιας που μίλησαν στον ΣΚΑΪ αρκέστηκαν να σχολιάσουν ότι «η τρομοκρατία κέρδισε στη Χειμάρρα».


Δήλωση νίκης πριν κλείσουν οι κάλπες

Ο Βαγγέλης Τάβος έκανε και δήλωση νίκης πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες, ευχαριστώντας τους Χειμαριώτες για την εμπιστοσύνη τους. Υπόσχεται να βάλει τα συμφέροντα των πολιτών πάνω από τα δικά του, να οδηγήσει τη Χειμάρρα προς την ειρήνη και να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Επίσης, επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του στον υποψήφιο Πέτρο Γκικουρία να αποδεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η Χειμάρρα κέρδισε σήμερα! Αγαπητοί κάτοικοι των διοικητικών ενοτήτων Himara, Lukovë και Horë-Vranisht και όλων των χωριών χωρίς καμία διάκριση. Σας είμαι βαθύτατα ευγνώμων που μου δείξατε την εμπιστοσύνη σας για τη διοίκηση του Δήμου Χειμάρρας. Αυτή η πεποίθηση θα μεταφραστεί σε δουλειά και εκπλήρωση όλων των σημείων του προγράμματός μου, για τα οποία και εσείς με ψηφίσατε.

Θα ηγούμαι υπηρετώντας, θα εργαστώ βάζοντας τα συμφέροντά σας πάνω απ' όλα και θα είμαι ο δήμαρχος αφιερωμένος στον καθένα από εσάς, τόσο στους ψηφοφόρους μου όσο και στο μέρος που δεν με ψήφισε, γιατί η Χειμάρρα είναι αδιαίρετη, γιατί η εξέλιξη που προσβλέπουμε στη Χειμάρρα δεν είναι κατακερματισμένη αλλά μία και ολοκληρωμένη. Γιατί τα πολιτικά χρώματα είναι ατομικά, ενώ το μέλλον είναι κοινό και κοινοτικό. Και, μόνο έτσι, αχώριστοι από πεποιθήσεις και διχασμούς, σε συνύπαρξη και πλήρη αρμονία, θα προχωρήσουμε τη Χειμάρρα, με ειρήνη και ευημερία.

Η Χειμάρρα ανήκει στους Χειμαρριώτες και οι Χειμαρριώτες αξίζουν να ζουν όπως θέλουν: σε ελευθερία, αρμονία και συνύπαρξη με όλες τις πραγματικότητες στη Χειμάρρα, προχωρώντας δίπλα δίπλα για το καλό της κοινότητας και την ευημερία κάθε οικογένειας. Μαζί θα έχουμε μια δημοκρατική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πολυπολιτισμική, ανεπτυγμένη και ευημερούσα Χειμάρρα, με ανάπτυξη μιας οικονομίας που επηρεάζει άμεσα τον προϋπολογισμό των απλών οικογενειών. Μια Χειμάρρα που θα προσελκύσει επενδύσεις στον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τις υποδομές, τον πολιτισμό και άλλα. Μια περιεκτική Χειμάρρα που ανήκει μόνο στους κατοίκους, έναν λαό με μοναδική και ένδοξη ιστορία, περήφανο για τους προγόνους του και τις σπάνιες αξίες που έχουν.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα που με πρότεινε και πίστεψε σ' εμένα με την πλήρη θέληση και την καλοσύνη του να δώσω στη Χειμάρρα κανονικότητα και ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί όπως της αξίζει. Να γίνει η Χειμάρρα πρωτοπόρος συνεργασίας και αρμονίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αφήνοντας πίσω στο παρελθόν το κλειστό κεφάλαιο πριν από τις 4 Αυγούστου και από σήμερα, προσβλέποντας σε ένα πιο ενωτικό και ευρωπαϊκό μέλλον. Ευχαριστώ τις δομές του SP, κάθε μέλος της στενής μου ομάδας αλλά και μακρινούς υποστηρικτές, κάθε επίτροπο και παρατηρητή και όποιον συνέβαλε ώστε η εκλογική διαδικασία να είναι τακτική και δημοκρατική. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και είμαι πολύ ευγνώμων.

Εν κατακλείδι, θέλω να επαναλάβω αυτό που έχω πει επανειλημμένα πριν από την ημερομηνία ψηφοφορίας, ότι ο λόγος μου είναι δημόσια σύμβαση για τήρηση υποσχέσεων. Έτσι, όχι πλέον ως υποψήφιος, αλλά πλέον επίσημα ως δήμαρχος Χειμάρρης, καλώ τον κ. Πέτρο Γκικουρία να αποδεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου του δήμου. Γνωρίζω ότι αυτό δεν έχει προηγούμενο στην εκλογική ιστορία των τελευταίων τριών δεκαετιών, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ξεκινώ πρώτα από το συγκεκριμένο παράδειγμα συνεργασίας και ένωσης που αξίζει σε αυτόν τον δήμο.

Αν ο κ. Γκικουρία αποφάσισε να μείνει και να ζήσει στη Χειμάρρα, τον καλωσορίζω να δεχτεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμά μας για τη Χειμάρρα και τους Χειμαρριώτες. Έχει μια ανοιχτή πρόσκληση να συνεισφέρει ιδέες και ενέργεια για να προχωρήσουμε. Γιατί η Χειμάρρα ανήκει σε όλους. Κλείνοντας, εκφράζω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου και νιώθω βαθύτατα προνόμιο και τιμή που σας υπηρετώ ως δήμαρχος του Δήμου Χειμάρρας.

Πάντως, η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε εν μέσω καταγγελιών της ελληνικής ομογένειας για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εκ μέρους του καθεστώτος Ράμα».