Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Δευτέρα 5 Αυγούστου θα βαφτεί στο αίμα από τα συντριπτικά αντίποινα Ιράν και Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, για τις δολοφονίες του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, όπως έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios.


Μέση Ανατολή: Επιθέσεις καθημερινές και... μαρτυρικές 

Οι πηγές μίλησαν για επιθέσεις καθημερινές και... μαρτυρικές προκειμένου να «ζυγίσουν» τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ προτού εξαπολύσουν μια συντριπτική εκτεταμένης κλίμακας, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη στη Μέση Ανατολή μαζί με τη μεγαλύτερη δύναμη αμερικανικών δυνάμεων που έχει ποτέ εμφανιστεί στη Μεσόγειο.

Τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή 4/8 η Χεζμπολάχ έκανε το πρώτο της χτύπημα στο έδαφος του βόρειου Ισραήλ, κατευθύνοντας πενήντα πυραύλους Katyusha με στόχο και τον οικισμό Μπέιτ Χιλέλ, οι οποίοι όμως αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome. H λιβανέζικη οργάνωση, επίσης, ανακοίνωσε τρεις επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού στις 3/8, που οδήγησαν σε 25 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και το κατεχόμενο Γκολάν, καθώς και σε τουλάχιστον 21 θανάτους στρατιωτών και αξιωματικών.

Από πλευράς Λιβάνου, περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 369 μαχητές της Χεζμπολάχ και πάνω από εκατό πολίτες. Εν τω μεταξύ, άστραψε και βρόντηξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε σημείο που τον άκουσε όλος ο Λευκός Οίκος, σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία τον προειδοποίησε να μην περιμένει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να τον διασώζουν, αν εξακολουθήσει να κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα πάντα με το Axios, επικαλούμενο πάντα Αμερικανούς αξιωματούχους.


Μπάιντεν: «Κόψε τις μαλ...ίες και μη με θεωρείς δεδομένο» 

Πληροφορίες θέλουν τον Μπάιντεν να λέει χαρακτηριστικά στον Νετανιάχου: «Κόψε τις μαλ...ίες και μη με θεωρείς δεδομένο» καθιστώντας σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θέλει να προχωρήσει προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τις επόμενες εβδομάδες. ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Ρωσία είναι μεταξύ των δεκαεπτά χωρών που κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν «με κάθε μέσο» από τον Λίβανο!

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από την Κυριακή 4/8 την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210-3681017 για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες.