«Δικαιολογημένο και ηθικό» υπονόησε ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ότι πιστεύει πως είναι το μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει το θάνατο 2 εκατομμύριων αμάχων από την πείνα.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Ο Σμότριτς σε συνέδριο στο Γιαντ Μπινιαμίν που διοργανώθηκε από το ισραηλινό μέσο Hayom είπε χαρακτηριστικά: «Φέρνουμε βοήθεια γιατί δεν υπάρχει επιλογή» και πρόσθεσε σύμφωνα με το Times of Israel ότι: «Δεν μπορούμε, στην τρέχουσα παγκόσμια πραγματικότητα, να διαχειριστούμε έναν πόλεμο. Κανείς δεν θα μας επιτρέψει να αφήσουμε 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα, παρόλο που μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό μέχρι να επιστραφούν οι όμηροί μας. Το ανθρωπιστικό σε αντάλλαγμα για το ανθρωπιστικό είναι ηθικά δικαιολογημένο, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμότητα για αυτόν τον πόλεμο».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του τι ακριβώς εισέρχεται στη Λωρίδα, λέγοντας ότι αντιτίθεται στη στάση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ σχετικά με το ζλητημα και ότι «δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός δεν θέλει ή δεν καταφέρνει να τους χαλιναγωγήσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η λεηλασία της βοήθειας από τη Χαμάς είναι ο «κύριος παράγοντας» που επεκτείνει τον πόλεμο.

Ο ακροδεξιός υπουργός πρόσθεσε ότι ενώ υποστηρίζει την επανεγκατάσταση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν ζήτησε να οριστεί αυτό ως ένας από τους στόχους του πολέμου. 

Τέλος, υποστήριξε ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αν το Ισραήλ δεν είχε αποσυρθεί από τη Γάζα το 2005.