avatar

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπραρμπαγιάννης

Κάµαλα Χάρις: Η υποψήφια των ∆ημοκρατικών μείωσε τη διαφορά από τον Τραμπ - Σε ποιους ποντάρει για να "πάρει κεφάλι"

Μια ανάσα από την ανατροπή

Η Χάρις κάλεσε τον αντίπαλό της σε ντιµπέιτ τον Σεπτέμβριο

kamala
Αλλαγή στο προεκλογικό κλίµα ευελπιστεί να φέρει η υποψήφια των ∆ηµοκρατικών, Κάµαλα Χάρις, η οποία κλείνει την ψαλίδα µε τον Ντόναλντ Τραµπ στις δηµοσκοπήσεις (σε µια πρόσφατη, του Reuters/Ipsos, ήταν µάλιστα µία µονάδα µπροστά, 43% έναντι 42%), ενώ πολύ σύντοµα θα παρουσιάσει και την επιλογή της για υποψήφιο αντιπρόεδρο, µε τον οποίο θα κάνουν εµφάνιση από κοινού την ερχόµενη Τρίτη στη Φιλαδέλφεια. Ηδη την περασµένη Τρίτη από την Τζόρτζια η ∆ηµοκρατική υποψήφια κάλεσε τον αντίπαλό της να προσέλθει σε ντιµπέιτ απέναντί της τον Σεπτέµβριο, για το οποίο ο Ντόναλντ Τραµπ δεν έχει ακόµη δηλώσει τις προθέσεις του.

Ο Ντόναλντ Τραµπ, πάλι, αµφισβήτησε την εθνική της ταυτότητα. «Είναι Ινδή ή µαύρη;», αναρωτήθηκε, υπονοώντας ότι η µισή Τζαµαϊκανή, µισή Ινδή Κάµαλα χρησιµοποιεί τη µαύρη της ταυτότητα για να κερδίσει ψήφους.

Η έµφαση της Χάρις δίνεται στις µεσοδυτικές πολιτείες, που θεωρούνται και αµφιλεγόµενες, αλλά και κρίσιµες για το εκλογικό αποτέλεσµα. Ετσι, στην Ατλάντα της Τζόρτζια ελπίζει πως θα πάρει κεφάλι, επηρεάζοντας τους Αφροαµερικανούς και τους Λατίνους ψηφοφόρους, τους οποίους στις πιο πρόσφατες δηµοσκοπήσεις, πριν παραιτηθεί, έδειχνε να χάνει ο Μπάιντεν. ∆εν είναι τυχαίο πως η υποψήφια πρόεδρος την έχει επισκεφθεί περί τις δώδεκα φορές. Το 2020, οι ∆ηµοκρατικοί είχαν πάρει την κρίσιµη πολιτεία µε ελάχιστη διαφορά.

Η Χάρις κάλεσε τον αντίπαλό της σε ντιµπέιτ τον Σεπτέµβριο

Στην Τζόρτζια, επικεντρώθηκε στο θέµα των συνόρων, για το οποίο έχει κατηγορηθεί από τους Ρεπουµπλικανούς, ότι δηλαδή δεν ήταν αποτελεσµατική, και δεσµεύθηκε να «νεκραναστήσει» το νοµοσχέδιο του Μπάιντεν, που θάφτηκε από τους Ρεπουµπλικανούς στη Γερουσία. Οι αναλυτές θεωρούν ότι έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει, εκτός από τη ∆ηµοκρατική της βάση, και έναν αριθµό παραδοσιακών Ρεπουµπλικανών ψηφοφόρων που είναι δυσαρεστηµένοι από την επιθετική γλώσσα και τον µισογυνισµό του Τραµπ. ∆ηµοσκόπηση του Yahoo News/YouGov δείχνει τη Χάρις και τον Τραµπ να ισοψηφούν στην πρόθεση ψήφου, µε 46%, µεταξύ των εγγεγραµµένων ψηφοφόρων.

Έτερη δηµοσκόπηση των «New York Times»/Siena College δείχνει τη Χάρις να υπολείπεται µία ποσοστιαία µονάδα του Τραµπ (47% έναντι 48%), όταν µε τον Μπάιντεν η διαφορά από τον Τραµπ είχε φτάσει στις έξι µονάδες. Στις κρίσιµες πολιτείες, δηµοσκόπηση του Fox News θέλει Χάρις και Τραµπ να ισοψηφούν µε 49% στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, τη Χάρις να προηγείται στη Μινεσότα (52% έναντι 46%), τον Τραµπ να προηγείται 50% έναντι 49% της Χάρις στη Νεβάδα, 49% έναντι 44% στην Αριζόνα και 48% έναντι 46% στην Τζόρτζια. Γι’ αυτό, άλλωστε, δίνει εκεί έµφαση η ∆ηµοκρατική υποψήφια. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως η απόφασή της να κάνει την πρώτη της εµφάνιση µε τον αντιπρόεδρο που επέλεξε τελικά στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια ίσως προδίδει την επιλογή του 51 ετών κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα χαρισµατικός ρήτορας (κάποιοι τον συγκρίνουν µε τον Οµπάµα), παρότι η εβραϊκή καταγωγή και η φιλοϊσραηλινή του στάση θεωρούνται αρνητικά στοιχεία για την αριστερή εκλογική βάση του κόµµατος.

Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά στα µέλη της ελληνικής Οµογένειας που βρίσκονται κοντά στην Χάρις και θα διαδραµατίσουν ρόλο-κλειδί σε περίπτωση εκλογής της, µε πρώτη την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, κόρη του Αντριου Τσακόπουλου, η οποία διατηρεί προσωπική φιλία µαζί της. Επίσης, την οικογένεια Σπανού, τον πρώην δήµαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Αρτ Αγνος, παλιό γνώριµο της Χάρις (η οποία είχε διατελέσει εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο και γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια), τον παραδοσιακό υποστηρικτή των ∆ηµοκρατικών Τζορτζ Λογοθέτη της Libra Group, τον µεγιστάνα του real estate Τζορτζ Μάρκους (µε έδρα των επιχειρήσεών του επίσης το Σαν Φρανσίσκο), τον Τζον Αγγελος, γιο του σταθερού υποστηρικτή των ∆ηµοκρατικών επί δεκαετίες Πίτερ, τους Εντι και Μάικ Μανάτος της Manatos & Manatos, τον επίσης διαχρονικό χρηµατοδότη των ∆ηµοκρατικών Πίτερ Μπάρις κ.ά.


*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»