Τις χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με βολιδοσκόπηση του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες σχολίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ κάνοντας λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης με βάση τις προσωπικές του ανησυχίες».

Σε γραπτή δήλωσή του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» ο Τατάρ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο λάθος που έγινε διπλωματικά με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) χρησιμοποίησε τον ΓΓ του ΟΗΕ ως εργαλείο επικαλούμενος το όνομά του». Πρόκειται για την τρίτη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη μέσα σε ένα 24ωρο μετά τις αρχικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν από τη ρητορική του Ελληνοκύπριου ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, γιατί αυτές οι δηλώσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα».

Υποστήριξε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έπεσε σε μεγάλη απόγνωση, ειδικά μετά την υποβολή της έκθεσης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και το τέλος της αποστολής της. Η προσωπική απεσταλμένη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για νέα και επίσημη διαδικασία και το κατέγραψε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επίσημο ότι η ομοσπονδία, για την οποία αποσύραμε τη συγκατάθεσή μας και η οποία κατέρρευσε πλήρως στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν έχει βάση συναίνεσης για το Κυπριακό».

Όπως επεσήμανε ο Τατάρ «το πιο απαράδεκτο τόλμημα του Ελληνοκύπριου ηγέτη ήταν το ότι μίλησε για τον τουρκοκυπριακό ''λαό''». Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι «να συνεχίσει την 'απομόνωση' που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους». Αυτό για τον Ερσίν Τατάρ είναι προσβολή «όχι μόνο προς εμένα, αλλά και τον λαό μου. Το μέλλον του τουρκοκυπριακού 'λαού' δεν υπόκειται ούτε στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ούτε στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία»»

Αποκαλώντας «ελληνοκυπριακή διοίκηση», την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι δε θα της επιτρέψουν «να διατηρήσει το καθεστώς που σφετερίστηκε τόσα χρόνια». Και πρόσθεσε ότι: «Δεν θα συναινέσουμε στην παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 'λαού' μου σε αυτό το νησί. Δεν θα παίξουμε ρόλο στη συνέχιση της ζώνης ασφαλείας (comfort zone) που θέλουν να διατηρήσουν, χάρη σε άδικες και ανεπίλυτες διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Αυτή η εποχή τελείωσε. Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω: οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης στη βάση της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει. Η βάση της ομοσπονδίας έχει καταρρεύσει και δεν θα επιστρέψει ποτέ. Επομένως, το μήνυμά μου προς τον ελληνοκυπριακό 'λαό' είναι να μην ξεγελαστεί από τη ρητορική του Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν. Δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν, γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα».

Ο Τατάρ επανέλαβε ότι μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση «της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».

«Όσο συνεχίζεται η σκληρότητα της 'απομόνωσης' που επιβάλλεται στον 'λαό' μου, δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια που να εξομαλύνει αυτήν την άδικη, παράνομη και απάνθρωπη πρακτική. Πρέπει να γίνει πλήρες κατανοητό ότι αυτός είναι ο οδηγός μου για τα επόμενα βήματα που μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος», συνέχισε.

Κλείνοντας επανέλαβε ότι η ασφάλεια, η ευημερία και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων «είναι σε ασφαλή χέρια. Η υποστήριξη που μας παρέχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία σχεδόν σε κάθε τομέα είναι η πιο σημαντική διασφάλιση για αυτό», ενώ σημείωσε πως μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της συνεργασίας μεταξύ των «δύο κρατών».


Η απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Την ελπίδα «ο Ε. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για κοινή συνάντηση» εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επισημαίνοντας ότι: «όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει αναφέρει, βολιδοσκοπήθηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου».

Πρόσθεσε ότι είχαν προταθεί τρεις ημερομηνίες 11, 12 και 13 Αυγούστου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη 12η Αυγούστου, η οποία ήταν η αρχική ημερομηνία, δεν ήταν διαθέσιμος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και για αυτό επιλέγηκε η 13η Αυγούστου. Χθες, πρόσθεσε: «δυστυχώς, είδαμε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Τατάρ να αλλάξει γνώμη και να αποδεχτεί αυτή την κοινή συνάντηση που όπως είπε, «εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων σημειώνουμε τη μεγάλη σημασία αλλά και την υψηλή της αξία που θα έχει στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο - είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού - που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκρόσωπος της Κύπρου σχολίασε ότι οι προβληματισμοί και οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Τατάρ, δυστυχώς υπάρχουν μέχρι σήμερα και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα. «Ελπίζουμε ειλικρινά αυτή την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Είναι για αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση είμαστε στη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ εάν παραστεί αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά», είπε.

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έγινε βολιδοσκόπηση και προς τους δύο ηγέτες, όχι όμως και η πρόσκληση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είναι βολιδοσκόπηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ συγκεκριμένος για βολιδοσκόπηση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τη 13η Αυγούστου».