Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η Δύση καθώς ολοένα και αυξάνονται οι φόβοι για μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Ήδη τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Ιράν καθώς η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα απαντήσει «σκληρά» στο Ισραήλ, με αφορμή τόσο την εξουδετέρωση του ισχυρού άνδρα της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, όσο και την δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Μάλιστα όπως μετέδωσε το Axios ο επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ΥΠΕΞ των G7 τόνισε ότι επίκειται ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ μέσα στο επόμενο 48ωρο. Την ίδια στιγμή η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της τονίζει ότι η Τεχεράνη ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδρασή του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νωρίτερα το Ιράν απέρριψε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων αραβικών χωρών να μετριάσει την αντίδρασή του στη δολοφονία του ανώτερου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση, αλλά η τιμωρία είναι «απαραίτητη» ως απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα και για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε νωρίτερα τη Δευτέρα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «εν ευθέτω χρόνο».


ΝΟΤΑΜ από το Ιράν

Εντωμεταξύ το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα τέσσερα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, που εισήλθαν νωρίτερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Μάλιστα τέσσερα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν σήμερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου και πραγματοποίησαν ελιγμούς πάνω από τη Βηρυτό, όπως δήλωσε πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας στο RIA Novosti.

Τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου και ως εκ τούτου ακούστηκαν ήχοι παρόμοιοι με ισχυρές εκρήξεις, τόσο στο κέντρο της Βηρυτού, όσο και στα περίχωρά της. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παραβίαση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου, καθώς από την έναρξη κλιμάκωσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη προβαίνουν σε τακτικές παραβιάσεις.


Επιφυλακή στο Ισραήλ

Εντωμεταξύ θέμα χρόνου θεωρούν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι την στρατιωτική «απάντηση» του Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Έτσι λοιπόν χθες Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους επικεφαλής ασφαλείας, για να αποφασιστεί το ενδεχόμενο «προληπτικών ενεργειών ή επιθέσεων» που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Ισραήλ, «συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου ή ίσως σε άλλα μέρη όπως απαιτείται», όπως αναφέρει το Channel 12.

Πάντως τα ξημερώματα της Δευτέρας η Χεζμπολάχ χτύπησε ξανά με ρουκέτες, όπως είχε κάνει και τα ξημερώματα της Κυριακής. Μάλιστα αυτή τη φορά μια από τις ρουκέτες… ξέφυγε από το Iron Dome και βρήκε στόχο. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός οι στόχοι αναχαιτίστηκαν, όμως μία ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Ayelet HaShahar στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού και ένας στρατιώτης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Οι οικογένειές τους ειδοποιήθηκαν, ανέφεραν οι IDF.

Το Ισραήλ θα σταθεί σταθερό ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων της Βηρυτού και της Υεμένης, δήλωσαν νωρίτερα την Κυριακή ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. «Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα», ανέφερε ο Γκάλαντ. «Χτυπάμε στη Λωρίδα της Γάζας, στην Υεμένη, στη Βηρυτό, όπου χρειάζεται», τόνισε από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Άμεσα το ιρανικό χτύπημα λένε τα ισραηλινά ΜΜΕ

Πάντως όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας «The Jerusalem Post» που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η επίθεση κατά του Ισραήλ «αναμένεται άμεσα» και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της ισραηλινής τηλεόρασης το οποίο αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζεται για την απάντησή του.

«Παρακολουθούμε τους εχθρούς μας σε όλα τα μέτωπα και σίγουρα τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Έχουμε πολύ μεγάλα σχέδια, έχουμε υψηλή ετοιμότητα να δράσουμε. Οποιαδήποτε οδηγία λάβουμε από το πολιτικό κλιμάκιο, θα την πραγματοποιήσουμε άμεσα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.


Διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αρκετές πληροφορίες για το τι να περιμένουν από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αλλά έχει διαμορφωθεί ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις και αναμένεται να κατευθυνθεί από την CENTCOM στο Κατάρ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να συζητήσουν την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με το Channel 12 οι ενδείξεις που υπάρχουν κάνουν λόγο για ένα πιο σκληρό χτύπημα από αυτό του Απριλίου. Τότε είχε εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες και drones στο Ισραήλ, ωστόσο η επίθεση είχε σχεδόν αποτραπεί.


Επικοινωνία Όστιν – Γκάλαντ

Επιπλέον ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επαναβεβαίωσε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τις «κινήσεις» των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων —η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή—, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Ο κ. Όστιν, κατά το δελτίο Τύπου, τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές.


Τα... «γαλλικά» Μπάιντεν σε Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ, άστραψε και βρόντηξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε σημείο που τον άκουσε όλος ο Λευκός Οίκος, σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την οποία τον προειδοποίησε να μην περιμένει από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να τον διασώζουν, αν εξακολουθήσει να κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα πάντα με το Axios, επικαλούμενο πάντα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως τονίζει το Axios πληροφορίες θέλουν τον Μπάιντεν να λέει χαρακτηριστικά στον Νετανιάχου: «Κόψε τις μαλ...ίες και μη με θεωρείς δεδομένο» καθιστώντας σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θέλει να προχωρήσει προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τις επόμενες εβδομάδες. ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Ρωσία είναι μεταξύ των δεκαεπτά χωρών που κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν «με κάθε μέσο» από τον Λίβανο!


Οι IDF εξουδετέρωσαν δύο μέλη της Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει να εξουδετερώνει μέλη της Χεζμπολάχ. Χθες στελέχη της σιιτικής οργάνωσης εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την εξάλειψη των Αλί Μουσταφά Αμρ και Μοχάμαντ Φαραχάτ, στο χωριό Χούλα στο νότιο Λίβανο.


Σκοτώθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς

Επιπρόσθετα όπως μετέδωσαν τα παλαιστινιακά ΜΜΕ το μεσημέρι της Δευτέρας, οι IDF κατά τη διάρκεια επίθεσης σκότωσαν τον υπουργό Οικονομικών της Χαμάς, Αbd al-Fattah al-Zari'i σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Τα παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η δολοφονία του έλαβε χώρα στο Deir al-Balah της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε επίσης η μητέρα του. Σύμφωνα με τους IDF, ο Abd al-Fattah al-Zari'i διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση των προσπαθειών της Χαμάς να καταλάβει τον έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς και στη διαχείριση των αγορών που ελέγχονται από τη Χαμάς.

Επίσης, υπηρέτησε ως πράκτορας στο τμήμα παραγωγής της Χαμάς, με το IDF να αναφέρει ότι το τμήμα κατασκευής εργάζεται για να «αυξήσει τις δυνατότητες όπλων της Χαμάς, μεταξύ άλλων με την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο Al-Zari'i ήταν υπεύθυνος για τη διανομή καυσίμων, φυσικού αερίου και κεφαλαίων για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», όπως προσθέτει ο στρατός. Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η δολοφονία του έλαβε χώρα στο Deir al-Balah της Γάζας και η μητέρα του σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση.

Iσορροπηµένη στάση από την Ελλάδα

Εντωμεταξύ η Αθήνα εκτιμά πως «διανύουµε τη δυσκολότερη φάση µεταπολεµικά» µε τους γνώστες των εξελίξεων να τονίζουν ότι όλα θα κριθούν από το πώς θα συντονιστούν «Χεζµπολάχ», «Χαµάς» και Χούτι απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και πώς θα αντιδράσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου. Ωστόσο πρέπει να επισηµάνουµε ότι η Ελλάδα κρατάει πιο ισορροπηµένη στάση και µιλάει πάντα για τήρηση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Από την Αντιτροµοκρατική έχει εκδοθεί σχετικό σήµα, ως αντίδραση ρουτίνας, όπως συµβαίνει κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις, που εφιστά την προσοχή σε όλες τις συναρµόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή τυχόν χτυπηµάτων αντιποίνων σε στόχους ισραηλινών συµφερόντων που βρίσκονται στη χώρα µας. Στο ίδιο πλαίσιο και η ΕΥΠ βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, αλλά και επικοινωνία µε όµορες υπηρεσίες ευρωπαϊκών και συµµαχικών χωρών που βρίσκονται σε αντίστοιχα επίπεδα συναγερµού. 


Η Νοτιανατολική Μεσόγειος

Στην περίπτωση περαιτέρω κλιµάκωσης στη Μέση Ανατολή θα επηρεαστεί η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και βέβαια και η Ελλάδα, καθώς η ανάφλεξη δεν αποκλείεται να προκαλέσει ντόµινο δυσµενών επιπτώσεων και στη χώρα µας, όπως το Μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν, που είναι γνωστός για τη σχέση του µε τον Χανίγια, θα στρέψει την προσοχή του στο Ισραήλ, µε το οποίο η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια διατηρεί στρατηγική σχέση. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι πρόσφατα έφτασε στο σηµείο να µιλήσει για... εισβολή στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, αποκάλεσε «Χίτλερ» τον Νετανιάχου.


Το χρονικό που οδήγησε σε νέα ανάφλεξη

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα η Μέση Ανατολή «φλέγεται» καθώς το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον ηγέτη της «Χαµάς», Ισµαήλ Χανίγια, µε τηλεχειριζόµενη βόµβα στην Τεχεράνη, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 13 Ιουλίου σκότωσε τον «Οσάµα Μπιν Λάντεν» της Γάζας, Μοχάµεντ Ντέιφ, ο οποίος θεωρείται ο «αρχιτέκτονας»
της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Για τη δολοφονία Χανίγια -κηδεύτηκε την Πέµπτη στην Τεχεράνη και ετάφη την Παρασκευή στο Κατάρ- ο αγιατολάχ Αλί Χαµενεΐ ορκίστηκε εκδίκηση, ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιµο για όλα. Πάντως, µέχρι τώρα το Τελ Αβίβ ούτε παραδέχθηκε ούτε διέψευσε την εµπλοκή του, ενώ οι Αµερικανοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν είχαν ανάµιξη.

Ακόµα ένα γεγονός που ρίχνει λάδι στη φωτιά του Μεσανατολικού είναι η εξουδετέρωση του στρατιωτικού διοικητή της «Χεζµπολάχ», Φουάντ Σουκρ, το απόγευµα της Τρίτης στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο ισραηλινός στρατός εξόντωσε τον Σουκρ, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν το προηγούµενο Σαββατοκύριακο, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά, ενώ ο Νετανιάχου, µε αφορµή αυτή την επίθεση, είχε µιλήσει για «σκληρή ανταπόδοση».

Ο Μουσίν Σουκρ ή Φουάντ Σουκρ ή Χατζί Μοχσέν θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωµατούχους της οργάνωσης και στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, εδώ και 30 χρόνια. Πιστεύεται ότι ήταν ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και µέλος του στρατιωτικού τµήµατος από τημ ίδρυσή του. Μάλιστα ο Νασράλα σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η «Χεζµπολάχ» δεν έχει ανάµιξη στην επίθεση στο Γκολάν, ενώ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ.

Η προειδοποίηση φαίνεται ότι έγινε πραγµατικότητα την Πέµπτη, καθώς η λιβανέζικη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα εναντίον του οικισµού Ματζούβα του Βόρειου Ισραήλ. Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπήρξαν αναφορές για ζηµιές ή για απώλειες. Ωστόσο οι IDF ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη «χτύπησαν τον εκτοξευτή της ‘‘Χεζµπολάχ’’, από τον οποίο εκτοξεύτηκαν τα βλήµατα, στην περιοχή Γιατέρ στον Νότιο Λίβανο».