Το Ιράν «δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας όμως ότι «αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος». Κάλεσε τις ΗΠΑ να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

*Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Εξετάζει προληπτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν - Εντείνονται οι ανησυχίες για γενικευμένο πόλεμο

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38685nglvq1)


Μέση Ανατολή: Η ιρανική ΝΟΤΑΜ και το προληπτικό χτύπημα του Ισραήλ 

Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχεράνη εξέδωσε χθες NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες (και η Aegean) έχουν διακόψει τις πτήσεις τους από και προς το Ισραήλ. Η ισραηλινή αεροπορική El Al επιχειρεί να μεταφέρει πίσω στη χώρα όσους Ισραηλινούς το επιθυμούν. Σύμφωνα με τους «New York Times», δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ισραήλ βρίσκονται στο εξωτερικό σε διακοπές και θα ήθελαν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, αλλά δεν μπορούν. Οι Αρχές τούς συστήνουν να ταξιδέψουν είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία, ώστε να βρίσκονται όσο το δυνατόν εγγύτερα.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για το ενδεχόμενο η επίθεση από το Ιράν να εκδηλωθεί άμεσα. Επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο το ΝBC ανέφερε ότι αναμένονται κύματα επιθέσεων με πυραύλους και drones, που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times of Israel», στη διάρκεια σύσκεψης το βράδυ της Κυριακής, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Γιοάβ Γκαλάντ, τον αρχηγό του στρατού, Χέρζι Χαλεβί, τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και τον διευθυντή της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, εξέτασαν το ενδεχόμενο το Τελ Αβίβ να εξαπολύσει προληπτικό χτύπηµα για να αποτρέψει το Ιράν. Κάτι τέτοιο θα συµβεί µόνο εφόσον υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιµάζεται να εξαπολύσει επίθεση, ξεκαθαρίζει το δηµοσίευµα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3879v0rijc9)


Η προειδοποίηση Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεδιάσκεψη µε τους οµολόγους του τού G7 υποστήριξε ότι η επίθεση θα µπορούσε να ξεκινήσει άµεσα. Φέρεται να εξέφρασε, επίσης, την έντονη απογοήτευσή του µετά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγµατεύσεων στο Κάιρο. Σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι υπουργοί «συζήτησαν πώς µια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ξεκλειδώσει την πιθανότητα µεγαλύτερης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, συµπεριλαµβανοµένης της Γαλάζιας Γραµµής (µεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου)». Σε κάθε περίπτωση, «οι υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη δέσµευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και προέτρεψαν τη µέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα µέρη για να µην κλιµακωθεί η σύγκρουση».

Συνοµιλία µε τον υπουργό Άµυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, είχε το βράδυ της Κυριακής ο Λόιντ Όστιν. Ο υπουργός Άµυνας των ΗΠΑ ενηµέρωσε τον οµόλογό του για τις κινήσεις των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων στην περιοχή και επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν. Παράλληλα, όµως, ο επικεφαλής του Πενταγώνου τάχθηκε «σθεναρά υπέρ της σύναψης συµφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όµηροι, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, µε αντάλλαγµα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιίων φυλακισµένων σε ισραηλινές φυλακές», σύµφωνα µε ανακοίνωση.