Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα, με προέλευση το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η ενημέρωση αυτή έγινε τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», οι μυστικές υπηρεσίες δεν αποκάλυψαν στον Αμερικανό πρόεδρο ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις. Ωστόσο, οι πληροφορίες προκάλεσαν ανησυχία για την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφαλείας για τις απειλές που θεωρεί η Ουάσινγκτον ότι εγείρουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή.

Επιπλέον, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος ενημερώθηκαν για την πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και για την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Η συνάντηση περιλάμβανε επίσης ενημέρωση για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση νέας επίθεσης. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και οι ακόμη αδιέξοδες προσπάθειες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«New York Times»: Η Ρωσία φέρεται να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό στο Ιράν

Την ίδια ώρα, Ιρανοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι «New York Times» λένε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν, αφού αξιωματούχοι στην Τεχεράνη ζήτησαν από το Κρεμλίνο τα όπλα.

Η αναφορά έρχεται καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, είπε στον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τις σχέσεις με τον «στρατηγικό εταίρο της Ρωσία».

«Η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που στάθηκαν δίπλα στο ιρανικό έθνος σε δύσκολες στιγμές», είπε ο Πεζεσκιάν στον Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τεχεράνη.

Σε περαιτέρω σχόλια που αναφέρθηκαν κατά τη συνάντηση με τον Σοϊγκού, ο Πεζεσκιάν είπε ότι οι «εγκληματικές ενέργειες» του Ισραήλ στη Γάζα και η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα «είναι ξεκάθαρα παραδείγματα παραβίασης όλων των διεθνών νόμων και κανονισμών».

Η Ρωσία, η οποία έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη Χαμάς και τις συμμαχικές ομάδες της, καταδίκασε τη δολοφονία του Χανίγια και κάλεσε όλα τα μέρη να απόσχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Οι κοινές θέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας «στην προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου σίγουρα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη», φέρεται να είπε ο Πεζεσκιάν.

Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στο Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε χθες, Δευτέρα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».

Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.

Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πάντως ορκίστηκε πως θα αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, ενημερώθηκαν από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης. Τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτες εναντίον της βάσης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τους τονίστηκε πως είναι ακόμη «ασαφές» το εάν, το πότε και το πώς θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Ακόμα, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. Επίσης, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις -ακόμη αδιέξοδες- προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε νωρίτερα χθες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε ξανά έκκληση στα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας και να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — παρά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, βασικού παράγοντα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. «Επείγει τα μέρη να κάνουν ορθές επιλογές τις ώρες και τις ημέρες που έρχονται», τόνισε, καλώντας τα να κλείσουν συμφωνία και όχι να «αναζητούν τρόπους να καθυστερήσουν ή να αρνηθούν».