Η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά στρατιωτικών στόχων την Τρίτη (6/8) στο βόρειο Ισραήλ, ενώ από τα πυρά έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον επτά άτομα.

Πηγή από την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι δεν πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία του από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση για τον θάνατό του.

Ανησυχίες για γενικευμένο πόλεμο

Το Ιράν εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ, την ώρα που η παγκόσμια διπλωματία προσπαθεί να αποτρέψει ένα τέτοιο χτύπημα.

Η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν με τον Άντονι Μπλίνκεν να τονίζει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν βήματα προς την εκτόνωση των εντάσεων. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα, με προέλευση το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η ενημέρωση αυτή έγινε τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αυτό που πρωτίστως απασχολεί το Ισραήλ είναι η επίσκεψη του Στρατηγού Κουρίλα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού και το μήνυμα που έστειλε προς την Τεχεράνη. Ωστόσο, την ίδια ώρα τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ να αντιδράσει μετρημένα σε ένα χτύπημα, ενώ πουθενά δεν γίνεται λόγος για συζήτηση ενός προληπτικού χτυπήματος με τους Αμερικανούς.


«Επιβεβλημένη» η επίθεση

Παρά τις διιπλωματικές προσπάθειες, η Τεχεράνη διαμηνύει πως η επίθεση είναι επιβεβλημένη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι «όποιος βλάψει το Ισραήλ θα το πληρώσει» και προετοιμάζεται για πολυήμερη επίθεση. Επιπλέον τονίζει ότι το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο «ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν» και αυτή την φορά δηλώνει ότι οι προετοιμασίες είναι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση

Οι Φρουροί της επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα».

Τι δείχνει η τελευταία επίθεση της Χεζμπολάχ

Αυτό που δείχνει η τελευταία επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, κοντά στην πόλη Άκρα, είναι ότι είναι σε θέση να εισέλθει βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας, περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ακόμη αποκαλύπτει ότι η Χεζμπολάχ έχει γνώση και θέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και είναι σε θέση να τις πλήξει, περνώντας μέσα από τα στρώματα της ισραηλινής άμυνας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38t0b59jyup)

Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης κάνουν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο ακόμη υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.

Στον ενάεριο χώρο της Μέσης Ανατολής όπου ήδη οι πτήσεις απαγορεύονται πάνω από την Συρία προστέθηκε και η NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) που εξέδωσε το Ιράν με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του (κέντρο, δυτικά και α βορειοδυτικά). Η σχετική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε με αφορμή το γεγονός ότι χθες Δευτέρα, τέσσερα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Λιβάνου και πραγματοποίησαν ελιγμούς πάνω από τη Βηρυτό.

Πλήθος κόσμου περιμένει στην ουρά με τις αποσκευές του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Πολύωρη αναμονή, ταλαιπωρία και χάος για χιλιάδες ταξιδιώτες. Μάλιστα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης προγραμματισμένων πτήσεων.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία Aegean έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως και τις 8 Αυγούστου. Την ίδια ώρα η εταιρεία προχωρά σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασίλισσα Αλία του Αμμάν. Οι επιβάτες, με πτήσεις έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου από και προς Βηρυτό, Τελ Αβίβ και Αμμάν, μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή ή ακύρωση των εισιτηρίων τους χωρίς κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το κλίμα στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένο, με τις ανησυχίες για γενικευμένο πόλεμο να εντείνονται, ενώ εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες.