Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι αγορές φαίνεται να ανακτούν μέρος των χθεσινών απωλειών τους, η συνεχής πτώση τους τις προηγούμενες ημέρες με αποκορύφωμα το χθεσινό «ξεπούλημα», θα μπορούσε να μετατραπεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που τελικά θα οδηγήσει σε ύφεση, προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης DBRS.

Αν και ο άμεσος αντίκτυπος αυτών των απότομων μειώσεων της αγοράς είναι περιορισμένος, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι το ξεπούλημα των μετοχών μετατρέπεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία που αναγκάζει τα επενδυτικά κεφάλαια να περικόψουν τις επενδύσεις τους και τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές και ύφεση, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι παγκόσμιες αγορές άρχισαν να πέφτουν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τον δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας να υποχωρεί χθες Δευτέρα πάνω από 12% και ο δείκτης S&P 500 – που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση 500 από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ – να σημειώνει τη χειρότερή του απόδοση εδώ και δύο σχεδόν χρόνια.

Όπως αναφέρει το CNBC με τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας και των τραπεζών να είναι αυτές που επλήγησαν σκληρότερα, η απότομη παγκόσμια πτώση ήρθε μετά από μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και παρουσίαζε στοιχεία πολύ πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα και το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 4,3%.

Η έκθεση προκάλεσε ανησυχίες για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και για το αν οδεύει προς την ύφεση, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε τελικά λάθος που δεν μείωσε τα επιτόκια όταν συνήλθε την περασμένη εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι της DBRS, θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, επισημαίνουν ότι τα οικονομικά στοιχεία μπορεί να υποδεικνύουν μια επιβραδυνόμενη οικονομία στις ΗΠΑ, η οποία όμως συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κάτω από το λεγόμενο «φυσικό επίπεδο» του 4,4% που έχει ορίσει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

«Παρά τις απότομες μειώσεις των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές, με επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, ακόμη και αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να μειώνεται ή οι ΗΠΑ πέσουν σε ύφεση», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στο γεγονός ότι σήμερα οι περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ελάχιστη έκθεση σε μετοχές στα χαρτοφυλάκια τίτλων και στους ισολογισμούς τους, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αντανακλούν μια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,8%.