Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, ύστερα από τη σειρά επιθέσεων με drones και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ από την ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, οι επιθέσεις δεν ήταν τα πολυαναμενόμενα αντίποινά της για τη δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της οργάνωσης, να αναφέρει ότι δεν έχουν έρθει ακόμα.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι φόβοι ότι Ιράν και Ισραήλ μπορεί να οδηγηθούν σε ολοκληρωτική σύγκρουση.

Χαμηλές πτήσεις ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τη Βηρυτό

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα χαμηλές πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι οι πτήσεις δημιούργησαν έναν από τους πιο εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, που έχουν ακούσει οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια, δήλωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Οι υπερπτήσεις και οι υπερηχητικοί κρότοι συνέβησαν λίγα λεπτά πριν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν προγραμματισμένο να απευθύνει μια ομιλία για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε drones κατά του Ισραήλ, δεν πρόκειται για αντίποινα αναφέρει η οργάνωση

Η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ υψηλόβαθμου διοικητή της την περασμένη εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά drones κατά δύο στρατιωτικών στόχων κοντά στην πόλη Άκρε στο βόρειο Ισραήλ και ότι επιτέθηκε σε όχημα του ισραηλινού στρατού σε άλλη τοποθεσία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρά εχθρικών drones εντοπίστηκαν να εισέρχονται από τον Λίβανο και ένα εξ αυτών αναχαιτίστηκε. Δήλωσε ότι αρκετοί άμαχοι τραυματίστηκαν στην παράκτια πόλη Ναχαρίγια. Σε εικόνες που μετέδωσε το Reuters φαίνεται να έχει σχηματιστεί κρατήρας κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό οδικό άξονα έξω από την πόλη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38sax2e7wv5)

Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από την Άκρε, αλλά αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένος συναγερμός. Δήλωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι φόβοι ότι η Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική σύγκρουση αφού η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του διοικητή της Φουάντ Σουκρ και το Ιράν δήλωσε ότι θα ανταπαντήσει στην δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Reuters ότι «η απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ δεν έλθει ακόμα».

Νωρίτερα σήμερα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε κατοικία στην πόλη Μαϊφαντούν του Λιβάνου, σε απόσταση σχεδόν 30 χλμ βορείως των συνόρων, όπως δήλωσαν διασώστες και πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Δύο άλλες πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά η οργάνωση δεν είχε ακόμα αναρτήσει τις συνηθισμένες αναγγελίες για τον θάνατό τους.

Τι δείχνει η τελευταία επίθεση με drones της Χεζμπολάχ

Αυτό που δείχνει η τελευταία επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, κοντά στην πόλη Άκρα, είναι ότι είναι σε θέση να εισέλθει βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας, περίπου 20 χιλιόμετρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d38t0b59jyup)

Ακόμη αποκαλύπτει ότι η Χεζμπολάχ έχει γνώση και θέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και είναι σε θέση να τις πλήξει, περνώντας μέσα από τα στρώματα της ισραηλινής άμυνας.

Ιράν: Περιττά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση

Το Ιράν επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η Ουάσιγκτον να στέλνει μηνύματα στην Τεχεράνη, καθώς εκείνη ευθύνεται για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων. Η Τεχεράνη συγκαλεί μάλιστα τους 57 του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα, σε μια προσπάθεια, να εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών μελών του, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Εναπόκειται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σύγκρουση και να σταματήσει τη σφαγή του Ισραήλ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα ή όπλα μαζικής καταστροφής. Πιστεύουμε ότι αν δεν ήταν η βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το Ισραήλ δεν θα έπαιρνε ποτέ τέτοιο ρίσκο, τόνισε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπερορθόδοξοι Εβραίοι εισέβαλαν σε στρατολογικό γραφείο για να αποτρέψουν τη συνέχιση στράτευσης των Χαρεντί

Δεκάδες μέλη των Χαρεντί, των υπερορθόδοξων Εβραίων, εισέβαλαν στο στρατολογικό γραφείο του ισραηλινού στρατού για να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση σπουδαστών των Γεσίβα, κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της υποχρεωτικής στράτευσης υπερσυντηρητικών Εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών.

Δεκάδες υπερορθόδοξοι εξτρεμιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση, πηδώντας πάνω από τον φράχτη για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη στράτευση σπουδαστών των Γεσίβα, αναφέρει το Times of Israel.

Πλάνα που προβλήθηκαν από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 δείχνουν ότι η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, με διαδηλωτές να συγκρούονται με δυνάμεις ασφαλείας.

Χθες, και πάλι εκατοντάδες υπερορθόδοξοι άνδρες συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία στο Τελ Χασομέρ διαδηλώντας για τους ίδιους λόγους.

Στα τέλη Ιουνίου ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία στράτευσης των 3.000 υπερσυντηρητικών εβραίων σπουδαστών ταλμουδικών σχολών πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.