Ονομάζεται «Ocean Trader» και είναι ένα συμβατικό πλοίο τύπου Ro-Ro, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά οχημάτων. Ωστόσο πλέει στις θάλασσες χωρίς το AIS -το σύστημα που δίνει το στίγμα των εμπορικών πλοίων- και κινείται στις σκιές όπως τα πολεμικά πλοία. Το «Ocean Trader» είναι λοιπόν ένα πλοίο-φάντασμα που μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί μέσα σε έναν ωκεανό γεμάτο πλοία της εμπορικής ναυτιλίας.

Το μυστηριώδες πλοίο εντοπίστηκε πρόσφατα στο Μπαχρέιν, κάτι που πυροδότησε συζητήσεις για έναν επικείμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν και στελεχών της Χεζμπολάχ στη Συρία και στον Λίβανο. Το «MV Ocean Trader» δεν είναι ένα σκάφος που έχει παραγγελθεί από το Ναυτικό των ΗΠΑ, ούτε ανήκει στην κυβέρνηση ούτε και πλέει με στρατιωτικά διακριτικά, αλλά μισθώνεται από έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλοίων και ναυλώνεται από τη Στρατιωτική Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών.

*Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Επίδειξη δύναμης οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ - Ανά πάσα στιγμή τα αντίποινα


Σε θέση μάχης το πλοίο "φάντασμα" των ΗΠΑ - Λειτουργεί ως πλωτή προωθημένη βάση μυστικών επιχειρήσεων 

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, πριν από μια δεκαετία η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ άρχισε να μετατρέπει αθόρυβα το σύγχρονο φορτηγό πλοίο roll-on / roll-off σε ένα εξειδικευμένο πλοίο ειδικών επιχειρήσεων, που θα μπορεί να εκτελεί αόρατο μια σειρά επιχειρήσεων, λειτουργώντας ως μυστικό κέντρο διοίκησης, κινητό μητρικό πλοίο και προωθημένη βάση μη επανδρωμένων θαλάσσιων και εναέριων σκαφών. Το 2014 άρχισαν να εμφανίζονται άρθρα σχετικά με το ότι το Ναυτικό αποκτά ένα «μεγάλο, μυστικό μητρικό ειδικών επιχειρήσεων». Η ιστορία έλεγε: «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μετατρέπει αθόρυβα ένα φορτηγό πλοίο μήκους 633 ποδιών σε ένα μυστικό ελικοπτεροφόρο με εγκαταστάσεις για την υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και όλο τον εξοπλισμό της, συμπεριλαμβανομένων και τζετ σκι».

Το «MV Ocean Trader» έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνολικά 209 άτομα προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων, αρκετές προμήθειες για 45 ημέρες λειτουργίας και τη δυνατότητα ανεφοδιασμού στη θάλασσα, καθώς και ικανότητα εξαπόλυσης, ανάκτησης και ανεφοδιασμού έως τεσσάρων μικρών σκαφών, συμπεριλαμβανομένων UAV. Ακόμα διαθέτει ελικοδρόμιο και κατάστρωμα πτήσης, από το οποίο μπορούν να απονηωθούν ημέρα και νύχτα ελικόπτερα Σινούκ, Σιχόκ, Μπλάκχοκ, Κιόβα και Απάτσι, μεταξύ άλλων.

Η εμφάνιση του πλοίου-φαντάσματος στο εμιράτο του Μπαχρέιν, απέναντι από το Ιράν, πυροδότησε συζητήσεις μεταξύ στρατιωτικών αναλυτών. Οι προδιαγραφές του πλοίου για να λειτουργεί ως προωθημένη βάση μυστικών επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων δημιουργεί βάσιμες εικασίες ότι το «Ocean Trader» μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρέμβει με κάποιον τρόπο, σε περίπτωση που το Ιράν εξαπολύσει την επίθεση που έχει απειλήσει ότι θα κάνει στο Ισραήλ.