Σε παραδοχή πως εκείνο ευθύνεται για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια φέρεται να προχώρησε το Ισραήλ όπως μεταδίδει σε έκθεσή της η Washighton Post. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια.

Η παραδοχή αυτή εξόργισε τον Λευκό Οίκο και σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, παρασκηνιακά υπάρχει αυξανόμενη τριβή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεώρησαν ότι η πράξη αυτή πηγαίνει πίσω την πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε μια διαδικασία που πίστευαν ότι σημειώνουν πρόοδο.

Ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται η Washington Post επιβεβαιώνει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ήταν «τεταμένη». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι επειδή το Ισραήλ δεν τους ενημέρωσε πριν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις για τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη της Χεζμπολάχ ή των άλλων Ιρανών διοικητών.


Ο Γιαχία Σινουάρ νέος ηγέτης της Χαμάς

Χθες, Τρίτη η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος πανίσχυρος ηγέτης της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Χαμάς: Νέος πολιτικός ηγέτης της ο Γιαχία Σινουάρ

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έβλεπαν τον Νετανιάχου, και όχι το Ιράν, ως το βασικό μπαλαντέρ για τον περιορισμό μιας ευρύτερης περιφερειακής σύρραξης σύμφωνα με αρκετούς ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και των Ιρανών διοικητών χωρίς να ενημερώσει πρώτα τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοργίζοντας αξιωματούχους του Μπάιντεν αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο.

Πάντως παρά το τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ- Ισραήλ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις ενέργειές του, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις.