avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Διπλός πέλεκυς κατά Ισραήλ από Χεζμπολάχ και Τεχεράνη - Yπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν μετακινήσεις εκτοξευτών πυραύλων στο Ιράν

Εξελίξεις

Σε δύο κύματα και με κάθε μέσο τα αντίποινα κατά του Τελ Αβίβ

iran-israil2
Την ώρα που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την ομιλία του στο μνημόσυνο για τον στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό, σπάζοντας το φράγμα του ήχου και δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες ηχητικές εκρήξεις που έχουν ακούσει οι κάτοικοι εδώ και χρόνια.

Μαρτυρίες υποστηρίζουν πως τα αεροπλάνα ήταν ορατά με γυμνό μάτι. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι τα παράθυρα έτριζαν.

Ο Νασράλα αποκάλεσε την ενέργεια «μικροπρεπή» και δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα πτοήσει τους μαχητές της οργάνωσης. Υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι εκείνο που φοβάται δικαίως «την απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», καθώς πλέον δεν είναι ανίκητο αλλά η άμυνά του εξαρτάται από την στήριξη ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και κάποιων αραβικών κρατών.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για υποκριτική στάση των ΗΠΑ και τις κατηγόρησε ότι «στηρίζουν τη σφαγή των Παλαιστινίων». Απέδωσε στο Ισραήλ τη φράση «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα» χρεώνοντας διάθεση εξάλειψης των Παλαιστινίων από την περιοχή και παρέπεμψε σε προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ ότι είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» να πεθάνουν από πείνα 2.000.000 κάτοικοι της Γάζα.

Χεζμπολάχ: Σειρά επιθέσεων με drones

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με drones κατά του αρχηγείου της ταξιαρχίας Γκολάνι, στη Γαλιλαία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κάποιες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ αλλά μερικές το παραβίασαν και έπεσαν στο έδαφος, προκαλώντας πυρκαγιές. Τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίστηκαν, με το ένα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά στόχων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «όλες οι ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές». Η Χεζομπλάχ ξεκαθάρισε ότι αυτό ήταν απάντηση στη δολοφονία ενός διοικητή ειδικής μονάδας της οργάνωσης και όχι η μεγάλη επίθεση που αναμένεται.

Μπάιντεν: Οι προετοιμάσιες 

Χθες τα ξημερώματα ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις κλήθηκαν στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, προκειμένου να ενημερωθούν από τις μυστικές υπηρεσίες για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την «Jerusalem Post» οι αμερικανικές πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα - το ένα, από τη Χεζμπολάχ σε εκδίκηση της δολοφονίας του Σουκρ και το δεύτερο από το Ιράν, για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Η «Wall Street Journal», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι παρατήρησαν μετακινήσεις κινητών εκτοξευτών πυραύλων στο Ιράν και διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι «New York Times» αναφέρουν ότι η Τεχεράνη ζήτησε από τη Μόσχα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και πως δύο Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι έχει ξεκινήσει η μεταφορά ραντάρ και αντιαεροπορικών από τη Ρωσία. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι συμμαχικών χωρών προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει με μεγάλη ισχύ στα όποια χτυπήματα δεχθεί από το Ιράν. «Μην το παρατραβήξετε» φέρεται να ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δυτικοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Νετανιάχου προσθέτοντας: «Σκεφτείτε σοβαρά πριν να αντεπιτεθείτε, καθώς στόχος είναι να μην οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας». Τέλος, διάδοχος του Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς επιλέχθηκε ο Γιαχία Σινουάρ, «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»