Το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της G7 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες με βάση τις οποίες τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ με αφορμή τις δολοφονίες Χανίγια και Σουκρ θα πραγματοποιούνταν το επόμενο 48ωρο. Ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Εντωμεταξύ όπως μεταδίδει το Al Arabiya πηγές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η ιρανική επίθεση ίσως εκδηλωθεί αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι ανέφερε ότι η μοναδική επιλογή που έχει η Τεχεράνη είναι η απάντηση για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος της για Άμυνα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Ιράν «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αποφευχθεί η σύγκρουση [με το Ισραήλ]».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ». Τέλος, τόνισε ότι «η απάντηση της Τεχεράνης για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς θα έρθει την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».


Για ποιους λόγους καθυστερεί η επίθεση

Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις γύρω από την καθυστέρηση του χτυπήματος. Ωστόσο όπως τονίζει το δημοσίευμα του Al Arabiya εκτιμάται ότι το Ιράν αναμένει να ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που γίνεται σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με θέμα την απάντηση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Εντωμεταξύ αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν σε τι είδους αντίποινα θα προχωρήσει το Ιράν καθώς και εάν θα υπάρξει συντονισμένη δράση με Χεζμπολάχ και Χούτι. Άλλωστε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα έχει προϊδεάσει ότι ναι μεν η Τεχεράνη και η λιβανέζικη οργάνωση θα εκδικηθούν χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επίθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον η Χεζμπολάχ φαίνεται να διαθέτει μεγάλο απόθεμα κατευθυνόμενων πυραύλων και πυραύλων ακριβείας πέρα από τους εδάφους – εδάφους και τα drone. Το μέγεθος του οπλοστασίου της ανησυχεί την Ουάσιγκτον ακόμη περισσότερο από τους διάφορους τύπους οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Al Arabiya οι αμερικανικές πηγές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα πλήγματα από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, αλλά μια παρατεταμένη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ θα αποτελέσει πρόκληση. 

Λίβανος: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες από επίθεση του Ισραήλ στα σύνορα

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο τόνισε ότι επίσης έξι τραυματίστηκαν στην ίδια επιχείρηση του IDF που είχε στόχο μια μοτοσικλέτα στην πόλη Ζουγουάρα στο νότιο Λίβανο.

Δεν έγινε αμέσως σαφές αν τα θύματα ήταν μέλη της Χεζμπολάχ. Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε σχόλιο. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.

Washington Post: Οι πιέσεις των ΗΠΑ φέρνουν δεύτερες σκέψεις στο Ιράν για μεγάλης κλίμακας επίθεση

Πάντως οι διπλωματικές πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την μετακίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν αρχίσει να αποδίδουν ώστε το Ιράν να μην προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία Χανίγια. Αυτό μετέφεραν στην Washington Post αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα εάν και το Ιράν έχει απειλήσει να τιμωρήσει το Ισραήλ με σκληρότερο τρόπο από ό,τι τον Απρίλιο όταν εξαπέλυσε επίθεση με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους, η Τεχεράνη μπορεί να επανεξετάζει το σχέδιό της αυτό υπό την μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και την αποστολή μυνημάτων για αυστηρές συνέπεις για την κυβέρνηση Πεζεσκιάν.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δδήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ρόλο στην ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ιράν μπορεί να έπαιξε και το γεγονός ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί δολοφονίας του Χανίγια με πύραυλο από το Ισραήλ, η Τεχεράνη φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι όλα έγιναν με βόμβα στο δωμάτιο του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς και άρα δεν δικαιολογείται σκληρή απάντηση. Ωστόσο αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι, κατά το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ για την οποία οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι είναι «wild card» (μτφ. μπαλαντέρ).


Ο Μπλίνκεν καλεί Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε -για πρώτη φορά δημόσια- το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς, αντιστοίχως.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας».

Όσον αφορά τον νέο ηγέτη της Χαμάς, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.


Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Χθες, Τρίτη (6/8), επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική βάση στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Ιράν μετακινεί εκτοξευτήρες πυραύλων και κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ενόψει επίθεσης.